sayang demo !

January 5, 2012

TAK NAK..!! TAK NAK..!! TAK NAK pada rokok

hai Assalamualaikum =)
sihat sume hendaknye ye =p

Ramai x d kalangan korang yg hisap rokok ato 'smoking' lah senang?
x kisah le bapak ke,kekasih ke,suami ke,abang ke..sape2 je lah.
mesti korang rs x selesa kan?
ye..ye Cik Lavender (CL) pun sama =)
haishh susah benor nak soh "stop" yg satu ni ye.
syg kemain lg nk benti.
CL pnya bapak pun smoking jg.
Dunhill lg tu..bkn calang2 rokok
mahal lak tu
kalo rokok "daun" tu accept la jg kan.

Bila cakap pasal rokok je mcm ni lah jd nya :-
ank:bl abh nk benti rokok?buang duit je!
abah:bl korang tu nk benti shoping"?bazir je!
ank:kita sembang bab rokok ye bkn bab shoping2
abah:"sama je..shoping pun kuar duit jgak,lagikkk bykk"sambil wat muka x besalah
anak:erkkk abah tgk ni,meh org tlg kira.dgn bangganya nk bg sedar
Harga rokok (purata) : RM10 (sekotak) x sehari
Jumlah sebulan : RM10 x 30 hari = RM 300
Jumlah tahunan : RM 300 x 12 bulan = RM 3,600
Tempoh merokok (5 tahun) : RM 3,600 x 5 tahun = RM 18,000
anak: ha tgk abah...pnya la byk
abah: nak abah tunjuk/tolong kira yg korang shoping sama,nak?
anak:huh x payah la abah
abah:haha tahu pun.sambil gelak puas ati
haishh x mkn saman betul lah
kita sygkn abah la!

Maka....... kesimpulan yg blh dibuat ialah:
Yaa...... Kalau anda merokok dlm masa 5 tahun anda sbnrnya telah pun MEMBAKAR WANG anda sebanyak RM18,000.... Itu baru 5 tahun.. Kalau 10 tahun..?? Kalau 20 tahun..??
Org2 Islam yg merokok sebnrnya....
ANDA WAJIB MENUNAIKAN HAJI krn terdpt lebihan harta yg selama ini disia2kan begitu saja =)
Fikir2kan... katakan TAK NAK..!! TAK NAK..!! TAK NAK pada rokok =)


4 comments:

  1. betul2,, cakap lah at least shopping dapat barang manfaat,, tapi smoking dapat penyakit mudarat.. :(

    ReplyDelete
  2. a'ah kan..ms tu x terpikir la plak.ish2 klu x,bleh bantai ayat tu =)

    ReplyDelete
  3. hm.. perempuan klau mrokok tak manis lah.. hehe

    ReplyDelete

Kamsahamnida! (^_^)