sayang demo !

December 16, 2017

Bangkok trip ~ day 1

Assalamualaikum !
Harap2 uols sihat selalu lah ye ;p

First entry utk tahun 2017,harap2 entry ni x merangkap sekali penutup tahun 2017 lah,ahaks!Just nk kongsi pengalaman trip kitaorg ke Bangkok selama 6h 5m.Kot2 ada yg nk travel without ambik mana2 pakej seperti kitaorg kan.Based on weols pnya intenery mmg akan direct ke Bangkok stay with 3 nite there then continue ke Khao Yai.So entry ni more to orang2 yg nak jalan tp bajet ciput.hahaha

So pagi 8hb kitaorg bertolak ke Pdg besar dari Tasek Gelugor dgn komuter (rm10.40/person).Bajet nak naik train kul 645 am,sekali dah elok je beli tiket bagai,dah kena tinggal train plak. Semangat betul train tu dtg awal x menyempat2 dah tggu kitaog bertiga ni tgh heret beg.Awal betul tragedi kena tinggal train ni berlaku, at least jadi lah kat obesi nti x lah malu sgt kan.hahaha. So terpaksa la tggu next train sejam berikutnya. Smp je pdg besar org dah ramai Q dekat imegresen Msia utk cop passport,so kitaorg decide srg trs beratur kat kastam,srg lg pergi ambik borang arrival / departure (yg ni kena ambil dekat imegresen thai) dan Ai pergi beli tiket train Pdg Besar > Hatnyai (70 bath,rm10 / person).

Buku merah jgn lupa,arrival /departure form & train tiket,kalo x da buku merah sila soping d pdg besar,haha

Train ni sepatutnya kalo ikut time pukul 950am (msia time) tp pukul 1115am baru jln,rupanya dorang tggu smp suma org abis baru jalan,dah biru dah weols bertiga dok pikir kang telepas flight ke Bangkok ni mcm ni.Pukul 11am (thai time lewat sejam) kitaorg smp kat railway stesen hatnyai.Trs cari tut-tut / taxi ke airport (300 bath) and u know,mentang lah kitaorg bgtau tuan taxi tu kitaorg nk cepat takut tlepas flight pukul 1215,sekali dia drift siap dgn Ai tolong tekan break,ya ampun masuk pekan kluar lorong,masuk lorong kluar highway kot.paling best bila Ai nak pakai seat belt,he said “no need,no need”.hahahaha dia xtau kita dah mengucap sakan naik dgn dia.At the end kitaorg smp dgn selamatnya di airport.


Sedih oii,train cantik tp kena bdiri,kenapa lah train ni ada 2 gerabak je,mana la  train yg pnjg tu .huhu

Smp di Airport Bangkok 145pm after 1h30m,first of all weols cari kedai makan muslim dlm airport,ada 2 kedai muslim, Bang Mad (infront of Surau,tgkat 3 domestic departure) and satu lg Au We White Coffee (tgkat 4 food court area).Dah abis mkn baru kitaorg pergi cari bas utk ke hotel.Kalo korang nk cari bas boleh direct je ke kaunter BTS (semua taxi,bas,limosin,wifi ada jual area ni).Kitaorg naik BTS ke Phayathai sbb kitaorg nak ke hualamphong train stesen nk cari tiket khas train ke lopburi.Dekat BTS ni korang boleh je tnya penjual tiket tu bas apa yg korang kena naik.So far she can talk English very well :p

Ni salah satu restoran halal di Don Mueang international airport

Ni lah kedai Bag Mad tu,tp jgn tnya bang mad mana,hahaha

Rupa2nya kota Bangkok ni pun traffic jem dia mngalahkan kl hokayy,bas kitaorg naik tu sepatutnya 45 min je tp disebabkan jam yg teramat,weols tekeras dlm bas tu 3jam,dari kerusi belakang akhirnya pindah smp kerusi depan duduk dekat driver.sng nk atur laluan traffic.kahkahkah Even driver dia x boleh cakap English tp contact eyes and Bahasa isyarat between me and him tetap berjalan dgn jayanya. Satu yg best org siam ni kat tgh2 jln yg jem tu dorang boleh jual,jln dari satu kereta ke kereta dan suddenly si driver mcm faham plak kitaorg dok pikir apa la yg dia jual tu “trs dia cakap,banana! You want banana? Hahhaa kapkunkap lah bang :p


Bilamana ko x bawa roti utk hadap jem mcm ni,stress hokay!

Mmg terbaekk betul lah pendawaian letrik dorang ni,dekat Siam je boleh nmpk mcm ni,haha


Dari phayathai (phayathai ni MRT stesen) kitaorg ambik tut2 ke hualamphong stesen (200 bath) dan yg sedihnya train khas yg kitaorg nak naik tu dah sold out,dah abis booking smp end of Dec. Dah la xbleh beli online,kena pergi beli kat kaunter pastu dah abis plak jual smp ujung tahun,ni mesti kes org tempatan beli nih maklum lah train ni ada 3 bulan je dr November til January khas tuk ke Lopburi tmp sunflower field tu (nasib kaunter information tu cakap pemandangan x cantik sgt dekat dam sbb tmp dorang baru lps floating so byk yg tenggelam).Xtahu ke kitaorg ni dtg jauh2 nak naik train tu, Sedih maknak! Huhu Dek sbb dah abis kitaorg pun decide nk pergi lopburi naik train biasa je,xyah dah tgk2 dam yg cantik bagai tu,itupun kena mai beli esok,x boleh beli siap2,adoyaiii.


Keadaan di stesen Hua Lam Phong,dah mcm tmp bekelah dah ;p

Dah dpt info bagai,maka kitaorg pun pergi la cari tut2 nk balik Ecohouse.Bayaran utk tuk2 150 bath.Kitaorg stay 3 mlm dekat Ecohouse dgn harga 1620 bath utk 3 org.So total utk today lebih kurang (977bath/person) termasuk hotel utk 3 mlm. Next entry ai akn cerita ttg perjalanan ke Lopburi / ladang matahari yg luas gila tu.Shantekkk hokayy.


>See you,happy weekend uols <