sayang demo !

September 5, 2015

Trip ke Istanbul ~ Turki




Mkn ketupat dgn Pak Dollah
Di hidang bsama air kelape
Nk story pnjg2 bagai di kata lah
Moh kita layankan je lah picturasnya ye
=) 


Ehehe,mukadimah bpantun beb!
Ko hado.hahaha


Assalamualaikum!
Istanbul........Aku datang!

Lps issue beg roda tu setel (muka pun ada senyum) trs kitaog naik bas yg dah sedia menunggu tu. Rupanya2 ramai jg group kitaorg,lbh kurang 20 org semuanya dan dah alang2 jd org last yg naik kan,haruss lah tmp yg tggal pun blkg2 sj,Kikiki pasrah je lah kan. =)



mkanan pertama yg dihidangkan.
oleh sbb kali pertama so ianya sgt sedap,makan smbil senyum ;p


Turkish delight!
ingt nk beli yg bj belang merah tu tp dorang xjual la pulokk.haha




view dr koridor bilik hotel.sumpah cantik!


view dr mereka2 d bawah sana..
ms ni ai tgh bkhayal di udara.harap maklom ;p




Next day - ari ke 3
Checkout dr  Capadocia hotel utk ke Pamokkale



x sangka plak masih ada tmp yg masih snow kat sana.
lihatlah makhluk Allah dua org tu,lahai =)




                                  rezeki dr Allah utk bmain salji kiranya,cakap kluar asap uolls =)




Ni lah Pamokkale! satu satu tmp tarikan di Turki ;p





kat blkg tu yg ramai2 org lepak juntai2 kaki tu semuanya hot spring.
best sgt even dpt panaskan kaki je dlm cuaca sejuk mcm tu ;p


Terpegun seketika bila smp sini.
x sangka akhirnya ada di dpn mata.Cleopatra's pool spring water


Serious mmg cantik sgt !Cleopatra's pool the cotton castle




Ari seterusnya.
ms ni dah start dah tgk roti pun dh rs kembang smacam.trs ms ni tingat oh bumi msia ku.kah3





Cuaca kat sana kalo ikut intenery around 16-20 degrees celcius.So msg2 assume alah mcm tdo memalam pakai econ je lah sejuknya kan.buang masa je nk bw baju2 tebal bagai,buat berat beg ada lah.makanya bw lah hnya sekadar sweater 2 helai.Tup2 bila dh smp sana smp cakap pun kuar asap,ni bkn dia sejuk econ dah ni.ni sejuk tahap gigil smp kena beli gloves dh.baju pun dah pakai 3 helai tmasuk sweater ni.Ha hambekk ko 10-15 degrees celcius.Pakai la gloves & socks yg baru beli tu puas2.hahaha




Ermm,byk lg nih nk story sbnrnya tp stop dl lah setakat ni.
next entry kita cont. lg  dgn pic2 nye ye.
Smp jumpa lg,daaaaa 

=)


July 25, 2015

~ 22 Ramadhan dalam kenangan


Assalamualaikum

Masih dlm mood raya kan,tmbahan plak sana sini open house ye dak ;p
Salam kosong2 uols ! Selamat hari raya,Maaf zahir & batin !

Nak story pasal raya pun xde pic,sambutan pun ala kadar je fmly ai kali ni.
Masing2 masih dlm mood sedih,hilang cahaya keghairahan nk sambut raya.
Seminggu sblm raya,khamis bersamaan 22 ramadhan
Abg ipar yg sememangnya rapat,yg selalu ada ms ssh & sng,
Yg selalu mnjdi tmp bgantung harap mngadu & berceloteh
Telah kembali ke rahmatullah kerana terlibat dlm kemalangan.

Percutian terakhir kami ke Sabah..

Tergamam seketika masa tu!
Terkedu sbb br smlm kami berWA dlm group bsama.
Kurang 5 jam kami bercerita ttg perihal sambutan raya.
Semangatnya ms tu nk tggu dia blk bershoping raya
Ya Allah,sggh rs mcm bermimpi masa tu.
Allahuakbar..sesungguhnya janji Allah itu pasti!
X cepat atau pun lambat wpun sesaat..

Redha!
Redha d atas segala takdir yg Allah dh tetapkan.
Ikhlaskan pemergiannya di ari yg baik & bulan yg mulia.
Allah dh beri yg terbaik utknya.
Itu ucapan sesiapa shj yg dtg berziarah.

Iya,bkn x redha,sbgai hamba Allah kita redha atas apa yg berlaku
Cuma sbgai manusia biasa kita perlukan masa
Bkn sng nk terima tmbahan lg dlm keadaan kita yg x bsedia
Dlm keadaan yg x pernah terlintas dek akal kita.
Semuanya berubah dlm sekelip mata.

Harap Angah redha dgn pmergian suaminya.
Harap sgt Angah trs kuat & tabah demi anaknya
Harap..harap & trs berharap moga Angah recover semula utk mneruskan hidup.
Arwah tinggalkan kita dgn byk kenangan
Tinggalkan kita dgn perancangan2 nya yg dah separuh bmula
Semua tu kenangan kita Angah!
Kita cuma perlu trskan perancangannya hingga ke akhirnya.
Trskan usaha supaya penat lelahnya berbaloi.
InshaAllah Angah,kita pasti bjaya !

Al-fatihah.
Sofian bin Ali (1977-2015)


July 4, 2015

~ Pak Arab yang ganas ~


Assalamualaikum



Juadah ape ye arini uols?
Ai kalo wekend ja mmg x lekat umah
Kalo xde planning sekali pun,ai akan jdkan planning
Blk kg pun xpe,asalkan x dok kat umah
Haha =)

Nk cite pasal juadah bbuka pun dah mmg ari2 PARAM je tmp dia
Blk kj pun dah 5 lbh,tmp tu je lah plg mudah kann
So xyah cite pasal PARAM lah
Meh cite pasal trip g Turki aritu deh
=)

Kali ni mmg pcutiannya agak lama,almost 11 days 10 nite
Baju toksah cakap la kan,lg 2 ari nk p pening mcm nk p dok sebulan
Mcm2 nk bawa,kalo bole nk bw satu almari
Haha

Pjalanan lbh krg 7.5 hours transit di Dubai selama 2jam & cont. lg 4 hours utk smp ke Istanbul.
YA allah,boring xtau nk cakap,lps mkn tdo,bgn mkn blk,pastu pejam plak
X ngantuk pun buat2 pejam jugakk dah kiri kanan semua pejam
Even layanan dr crew cabin Qatar Airways sgt memuaskan tp ia ttp x mbantu.
Lenguh abis dah punggung2 duduk lama sgt,
abis selimut ngan bantal jd pelapik punggung.kekeke



smp je airport sana,br rs nk lega segala kebas2 tgk2 sesuatu tjadi plak
Korang bygkan beg beroda yg sememangnya keras tu bole pecah?
Mmg tkjut betul lah masa tu,nsb barang2 xterabur.
Then decide g buat aduan kat Qatar pnya kaunter
Sekali smp sna rupanya ramai yg kena,ada yg siap tcabut roda bagai
Kuat sungguh pak2 Arab kat sana baling smp pecah beg



sadis sggh masa tgk tu,ilang mood nk bcuti!



taraaaaaaa
Pihak Qatar ganti kan dgn yg ni,trs senyum smp telinga.haha

eh,nti kita sambung lg ye.
time ke dapur dah ni,ecewahhhh kemain ke dapur la konon ;p
haha ;p







June 20, 2015

kawan bergaduh ;p


Assalamualaikum



Uols sihat?
Hopefully sihat semuanya di bulan mulia ni ;p
Alhamdulillah,
Allah permudahkan pjalanan ke Turki dan selamat pergi & balik.
Xpe next entry kita cite pasal trip ke Turki tu ye ;p
Kali ni nk cite pasal dating dgn kawan lama dl.hihi
Kebetulan dia ada kursus smp bln 8 kat penang
Lps je dia tepon trs plan nk jumpa walhal kalo dia xdtg kursus pun bole je jumpa
Bknnya jauh sgt pun SP tu.haha
=)


Bila dah jumpa tu mcm biasa la kann,ungkit mengungkit tu haruss!
Kalo dh namanya ungkit tu xde lah yg baik
Semua yg kluar yg buruk je,ms ni lah bole flashback blk perangai dulu2
Dan2 masa tu x mengaku,padahal msg2 dh kenal sgt dah perangai
Kalo dh kawan dr tadika nama pun,ape yg x tahu?suma kat dlm kocek je.kahkahkah


kwn ai cakap "xde org mcm kita,baek sehari gaduh 2 hari,baek 2 ari,gaduh blik 2 ari.;p 


sbb dh tlalu kenal lah aku x kisah gaduh dgn hg sbb aku tahu esok tu kita baek balik =)

Kitaorg tawaf satu Gurney Plaza semata2 nk cari tmp mkn last kluar mcm tu je
Minah ni cakap nk mkn sizzling tp bila dh smp rs cam x mnyelerakan pulokkk,
Rugi je byr paking smp rm4.
At last kitaorg g mkn pasembur je kat padang kota.
Mahal gila skrg padang kota,
bygkan kitaorg ambik 2 cucur,1 sosej & 2 bebola ketam yg kecik2 tu rm 16 uols
sepinggan charkoteow & mee grg udang total rm16
udang dah la seketul sekor je setiap pinggan
yg tu sj dh rm32 belum masuk air lg!
Hah hambekkk br padan muka,mkn la smp muntah
hahahahaha

Oh last but not least,
selamat menjalani ibadah puasa!
Moga hari2 sepanjang Ramadan adalah hari terbaik utk kita.
Amin
=)


April 1, 2015

♥ Lets the pic talk ♥


Hi uols
Kabare ?



Intenery package for 10h 9m there ;p
 

Nti iols nk pergi sini ;p
Isnin nti jam 1210am.Inshaa Allah

Doakan perjalanan  Ai di permudahkan Allah ye .
Amin =)

March 18, 2015

March 14, 2015

♥ Krabi with LOVE ♥


Hi uols ;p
Ok.Meh kita cita pasal p Krabi aritu tu.Benda2 sweet ni kita kena cita baru ada memories.kekeke ;p
 
I Krabi
 
 
1st day smp d bukit kayu hitam trs masuk ikut laluan Green Lane @ ala2 red carpet pnya jln lah kalo anugerah2 tu kan.Tu pun sbb adik salah srg kwn ai ni kastam kat situ.kalo x,beratur pnjg sama naik dgn foreigner2 lain la jwbnya.ni lah jdnya bila kastam buka 2 kaunter je,lagi 3 kaunter biar tersadai xyah beroperasi.haishh

msg2 bz menulis,ai bz juga..bz snap pic depa.haha ;p
 
 
Smp sana lepas dh check in trs kuar jln2 pergi outlet shop tmp barang2 berjenama.Masuk kedai Adidas,kluar kedai Nike,Masuk kedai Batman kluar kedai Superman.Last sambar juga la kasut vinci satu.tu pun sbb tgk harga dia after less tggal rm25.Eh,Levis jeans sehelai rm60 je wehhh,mau mata yg dah sedia kala besar ni bertambah2 besar ;p.
 

dah tanamkan dlm mindset sbnrnya xnak soping..x nak soping,tp apa boleh buat kan =)
 
 
 
see..Timberland pun hado!


ni lah contoh muka excited lps soping jeans levis.ark ark ark

  Next day tu activity kitaorg adalah “bersnorkeling” di  4 island.Ya Allah pnya lah cantik dgn airnya yg hijau tu,ptt lah abg salleh & kak2 salleh suka mai sini.Ms ni panas pun dah x rs panas dah,baju pun x sempat kering sbb setiap pulau kitaorg terjun.x tahan betul bila tgk ikan2 nemo yg super cute tu ;p.

tgk yg 3 org kat blkg tu,gossip x abis2.hehehe
 

ni lah tmp yg Zizan Razak berlakon dlm filem "BIKERS KENTAL" tu ;p


 
kalo ikut hati kan,rs nk terjun dr sini,tp sabar2...xkan hilang laut tu oiii
 
 
serius,mmg jatuh hati tau dgn Krabi ni,p
 
 
 
us !
 
 
 
menyeberangi ke pulau sebelah dgn berpegangan tgn,motip ?
 
 
 
 
kwn2 baru kat sana ,sgt friendly hokayy =)


ni lah saat yg di nantikan,ms ni yg x boleh swim pun tetiba jd pandai.haha


 
muka byk ada sinyum wooo..rs mcm xmo naik dah ;p
 
  
 
jgn x percaya,iolls pakai henpon je masuk laut snap pic
 
kenkonon menjadi la tu depa pnya style.hahaha layannn
 
 
sudah2,naik!ok2 jap2 last pic sebelum naik,haha sempat lg ;p
 
 
x tergamak ai nk bgtau apa ada dlm gua ni,benda yg mmg x terjangkau dek akal .hohoho
 
 
Hari ke 3 kita org ke Ice dome,umah salji yg glamerous tu ;p.sejuk xyah cakap la kan,cakap pun kuar asap ngalahkan dok kat korea.haha.Mlm pula g Floating Market,sini pun bole tahan murah2 harga dia,paling penting kena tahan Iman lah kalo kat sini.kekeke


sy melaporkan dr bilik berita buletin awani ;p
 
 
 
horayyyy...gila pnya sejuk punggung =)
 
 
 
ms ni msg2 lupa status,msg2 bertukar jd kanak2 riang.kahkahkah
 
 
 
x terdaya dah ms ni buat peace bagai.rela kan je lah tgn kat dlm poket tu ;p
  
 
mereka2 dgn badan2 msg2 ;p
 
 
utk sesapa yg nk snap pakai henpon je mcm ni,di nasihatkan beli henpon waterproof ye kwn2 ;p
 
 
peace !!!
 
 
 
Floating Market



unik hokayy cara jual depa ni,pakai kayu pendayung tuk ambik duit dan serahkan mkanan ;p
 
  
 
Nah..tepek pic si Wiyah @ aka peminat tegar somtam
 
 

Last but not least lps dah kenyang,sesi wajib grouping!
 
Last day pnya aktiviti sblm bertolak blk kitaorg ke 3D museum,siap ada “ magic show” lagi.perghhh hensem kot mamat yg buat magic tu,pandang x jemu uols,bole tergugat iman bila dia senyum smbil kenyit2 mata.lahaiiiii  =)

auchhhh...no2,jgn tengok..jgn tengok.haha

 
kami yg masih bujang.wakakaka
 
 
real kan..x pasal2 dok p bg gajah tu pijak dah nape.hihi
 
 
 
Café Amazon cowboy town rest
 
  
Ok2,cukup dl lah takat ni,kang ada yg muntah plak tgk.hehe tp utk sesapa yg rs tingin atau was2 nk pergi Krabi tu,pergi lah x rugi uols pergi sana tmbh2 utk merehatkan otak & menghilangkan tekanan keja.sgt mendamaikan jiwa gitu ;p
 
Peaceee !!