sayang demo !

September 26, 2012

stop ambil panadol pleaseee...

Assalamualaikum
Moga ceria2 selalu ;p

Dah tgk tajuk kat ats tu?
Selalu ambik x?
Lps ni jgn ambik dh tau
Kalo boleh elak kan trs

Ai dpt email ni dr srg kwn
Trs rs nk share ngan korang
Ye lah,nm pun panadol kan
Dah kenal sgt!
Semua org mesti pernah mkn lah
Siap ada yg mmg wat stock kat umah lg
Sakit kepala je cari panadol
Agak2 rs nk sakit je,cari panadol
Sakit perut pun
Cari panadol gak ;p
So lps ni,kurang2 kan ye.kalo boleh elak kan trs lah!

JANGAN AMBIL PANADOL ACTIFAST / SOLUBLE LAGI (TERUTAMA MEREKA YANG ADA GASTRIK)



UNTUK PENGETAHUAN,
ikuti sebuah kenyataan benar dari seorang yang mengalaminya…

“Suami saya bekerja sebagai Jurutera IT di sebuah hospital, di mana pihak hospital sedang menyiapkan pengkalan data untuk pesakitnya.
Dia mengenali rapat doktor tersebut. Doktor memberitahu suami saya, apabila mengalami sakit kepala,
mereka sendiri tidak sanggup mengambil Panadol atau Paracetamol. .
Sebaliknya, mereka akan mencari ubatan herba Cina atau mencari altenatif lain.
Ini kerana Panadol adalah bertoksik kepada tubuh kita.
Ia merosakkan organ hati. Menurut doktor tersebut, Panadol akan tinggal di dalam tubuh selama sekurang-kurangnya 5 tahun.
Menurutnya lagi, prnh brlaku srg pramugari menelan terlalu banyak Panadol semasa dtg bulan kerana tugasnya perlu berdiri spjg masa penerbangan.
 Dia kini baru berumur 30-an tetapi sudah perlu menjalani rawatan buah pinggang (dialisis) setiap bulan.



Alternative Treatment ( Tips )

Seperti kata doktor tersebut, sakit kepala disebabkan ketidak-seimbangan elektron/ion di dalam sel otak.
Sebagai rawatan alternatif, beliau mencadangkan membeli sebotol atau 2 botol minuman isotonik,
campurkan dengan air minuman pada kadar 1:1 atau 1:2.
Mudahnya, secawan isotonik dengan 2 cawan air minuman.
Saya dan suami pernah mencuba kaedah ini dan mendapati ia berkesan.
Kaedah lain ialah merendam kaki ke dalam besin yang mengandungi air suam.
Ia akan memberi tekanan darah menurun dari kepala anda.
Panadol adalah sejenis “painkiller”,
semakin banyak anda mengambilnya, semakin lama semakin kurang kesannya kepada anda.
Bererti anda perlukan dos yang lebih lagi apabila ia kurang berkesan.
Kita semua akan jatuh sakit apabila usia kita semakin meningkat.
Untuk wanita, mereka akan melalui pengalaman melahirkan zuriat.
Bayangkan mereka akan diberi dos yang kuat apabila terpaksa melalui proses beranak melalui pembedahan.
Jika anda terlalu banyak mengambil Panadol atau Paracetamol sepanjang hidup anda,
seperti mereka yang ada migrain,
ia akan memberi kesan sifar terhadap kesakitan yang anda alami dan anda memerlukan ubat yang lebih kuat lagi untuk mengurangkan rasa sakit.
Adakah anda sanggup diberi dadah yang kuat seperti morfin?
Hargailah kehidupan anda.
Fikir sebelum mudah memasukkan ubat yang “biasa” ini ke dalam mulut anda.


Hurm,
mcm mn?
Ada rs nk mkn panadol lg x?
Ai?
Serious,xmo amalkan dah!
Dok dlm bdn kita smp 5 thn tu beb!
takot ko ;p

psst ! abis kalo sakit lps ni,nk mkn apa plak tuk tahan sakit ?
 

32 comments:

  1. sy mang jenis xmkn ubat pun.. hahaha.. sakit buat tahan jer..

    rasa nya boleh mkn tp jgn selalu dan amalkan.. tp org selalu bergntung pada panadol ni

    ReplyDelete
  2. nur dah lama tak makan panadol... mkn ubat lain..hihihi

    apapun, miss korea, terima kaseh ye atas ingatan.. :)

    ReplyDelete
  3. amek yg natural ajeee. mcm buah. air masak kene minum lebih. ;)

    ReplyDelete
  4. saya sll sakit kepala..kalau tak telan panadol..mahu pengsan. sakitnya..hhuhuhu..jenih laa nak makan apa lepas ni yer...


    p/c..rempah tu, sepeket cukup untuk sekilo... daging..nak ker??

    ReplyDelete
  5. memang lama dah stop panadol. mmg takkan ambik dah la.

    byk lg kot alternatif lain. ;)

    ReplyDelete
  6. Eh betul ke info ni?
    pelik juga kalau kesan smpingan dia teruk mcm ni kan?
    selalu kalau demam ad juga ambil panadol, tapi yg actifast tu semua tak ambil la.. takut plak

    ReplyDelete
  7. tq cik Ai...sya mmg kurang nak ambil panadol ni...cubit2 nuffnangx

    ReplyDelete
  8. yup betoi tu... mmg dah lama tau pasal ni...sbb tu deqla kalo sakit kpala x amek pun panadol, kalo dah xde ubat lain solution is TIDO!! haha..

    p/s : pelik jugak camne la doctor boleh sarankan amek panadol..iklan kat tv x habis2!

    ReplyDelete
  9. jarang no la amek panadol..tak suke..lagi2 kerja ngadap orang dialisis..takut polak....tapi hubby suke no amik panadol...dah berbuih da mulut ni nasihatkan die..huhuuuu

    ReplyDelete
  10. CiM mmg alergic panadol... Tablet KK dr hosp pown CiM alah bkn jd baik tp lg teruk

    ReplyDelete
  11. lately nurul banyak amik panadol extend sbb nak elak ubat tahan sakit ponston.semua gara2 tak dapat tahan sakit gigi..kalau sakit biasa selalunya nurul minum isotonik mcm disarankan cuma 2,3 minggu sakit gg nie tak dapat elak.pasnie mmg tak amik dahlah..huhu

    ReplyDelete
  12. alamak..sweety kene cri alternatif lain plak kalo sakit kepala nee..adehh.. takot pla bacanya.. sweety tiap hari kene telan aktivefast tuk kurangkan sakit kepala..matilaaaa...

    ReplyDelete
  13. nasib baik..akak tak ambik penadol..
    memang nak makan bila sakit tapi selalu beringat....
    yg panadol boleh merosakkan badan kita..

    ReplyDelete
  14. saya memang jarang makan panadol. sedia maklum ubat2an adalah bahan kimia yg dibenarkan untuk di makan..elakkan makan penadol berlebihan bahaya..

    ReplyDelete
  15. Jarang ambik....suka guna perubatan alternatif.... Hemopati..

    ReplyDelete
  16. erm mmg pun..
    panadol boleh jadi toksik dlm badan

    ReplyDelete
  17. subahanallah..ayah kina seorang pengemar penadol..

    ReplyDelete
  18. wani mmg xambik dh panadol lepas kawen sbb en suami xkasi mkn dh....ambik alternatif lain hehe.....

    p/s:cik ai umah area jitra...dekat dgn anak bukit juga tau x?

    ReplyDelete
  19. ishh bahaya ni..tq cik ai utk info..huhu

    ReplyDelete
  20. erm takut effect buah pinggang aje kan :)

    ReplyDelete
  21. panadol? solehah mmg xske makan ubat, sebolehnya solehah akan tahan smpai penyakit tu sembuh sendiri je

    ReplyDelete
  22. YM kalau sakit kepala or demam, skrg ni dah start mbik Vitamin C Shaklee, berkesan!alhamdulillah....

    ReplyDelete
  23. memang kurang bagus amalkan panadol ni...

    ReplyDelete
  24. Pernah gak M baca pasai ni....mmg sejak tu dah takut nak makan panadol...

    ReplyDelete
  25. lepas ni takut lah nk mkn panadol..dh lah kalau dya sakit kepala msti mkn panadol

    ReplyDelete
  26. OH .. I DONT LIKE SEBARANG UBT PUN .. HIKHIK ..

    MEKASIH INFO NI .. BRU THU .. NGEE~

    ReplyDelete
  27. pernah dgr cite ni...tak baik mkn panadol tak bek tuk buah pinggang

    ReplyDelete
  28. husband suka makan panadol kalau demam ke selsema.. ish kene stop la gini.

    ReplyDelete
  29. pernah terbaca gak pasal ni..nasib baik sy ni jenis yg xsuka sangat makan panadol...huhu~

    ReplyDelete

Kamsahamnida! (^_^)