sayang demo !

November 4, 2013

~ bakal di jadikan pekasam ~


Assalamualaikum
Hye uols ;p

 
Skrg mmg musim ikan ek..sana sini sepanjg jln ms otw blk kg ada sj nmpk org mancing.kat tepi sungai lah,kat tepi bendang lah.tgh2 panas plak tu.ms smp kat umah tok pun tgk2 mak sedara Ai tgh siang ikan.pnya lah byk dpt,hasil dr bendang suma tu.just tahan pakai apa ke benda ntah mak sedara Ai sebut lupa lah plak.maklum lah x pernah guna so x bape nk ingt lah kan.hahaha..
 
jom lah layan the picturas2 kat bawah tu :-
 
 
Pnya byk smp abis dgn sepupu sepapat Ai yg kecik2 tu turun padang tolong ibu depa siang ikan.pnya buat keja la konon smp sisik pun ada kat dahi.hahaha
 
 
Ni kalo bg Ai tolong siang mau lunyai ikan ni.kekeke
Ada hati nk tolong siang konon ;p
 

 
Makcik Ai kata nk buat pekasam ikan puyu ni..
Conpom sedap lah kalo buat pekasam kan ;p

  
 
Reaksi muka Icha bila Ai buat2 nk bg ikan2 tu kat dia ;p
Dia xtau Acu dia pun x berani nk pegang.haha


 
Okehh..Icha dah semakin dekat dtg tgk ikan bila si Abg Iman cakap
“xpa aih..ikan tu x boleh lompat dah.dia dah letih dah“!
Hahaha ikan boleh letih ko! ;p

  
 
nyaman je rasa..tenang je pikiran kann,Hilang segala serabut kj =)
kat kusi tu lah tmp kitaorg lepak ptg2,sembang2 smbil mkn mempelam + garam belacan ;p..maklum lah mak2,bapak2 sedara kann ramai..mesti lah byk gosipkn..haha!

 
Korang mkn ke ikan darat tu? Ai kalo goreng ato masak..x makan ikan darat tu tp yg pelik nya kalo buat pekasam mkn plak.Korang mkn ke pekasam? Ke xtahu pekasam tu ape? Xkan lah x tahu kann..kan ;p
 
Pss! cuti next week nti Ai nk ikut bapak2 sedara Ai g mancing kat Segantang Garam.Even Ai x lah minat mancing2 ni sgt tp Ai x kira..Ai nk ikut gak,Ai kann suka meriahkan suasana,kekeke! Yg x tahan tu depa siap warning lg “jgn nk buat kaco kat sana nti” ! haish..mcm tau2 je lah depa ni.haha ;p 

Sampai jumpa lg uols,
peace
T_____T

 

19 comments:

  1. cantik la kusi tu cik ai
    sesuai utk tmpt bergosip..hehe
    byknye ikan..nyum nyum
    yumida ikan sungai x mkn, klo pekasam mkn, sedap!
    isi tabung nuffnang sini-inti international university

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la kita Yumida..ikan sungai x mkn...pekasam mkn plak..acanerr tu??

      Delete
  2. ikan sungai..? kureng lalu nk mkn.. huhu.. tp cer ai buat perkasam tu, nak gak la try... hihi... byk yer dpt hasilnye... tamatlah riwayat ikan2 tu yer... ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ai buat pekasam?
      haishhh takut jd lain je Deqla :)

      Delete
  3. haha...seumur hidup mmg tak penah makan ikan pekasam...and takkkkK lah kan. baik gatah ikan goreng.

    nnti go mancing...bebaik tau Ai. jgn byk mulut sgt nnti ikan tak timbul. Ai duk diam2 jer type N3 kt blog...hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. erkkk..
      Ai rs cam x boleh je nk dok diam CiM.hahaha

      Delete
  4. sedapnya kalau dah jadi ikan pekasam...bab nak menyiang banyak banyak mmg malas laa...hahaha
    bestnyew view kat ctu

    ReplyDelete
    Replies
    1. view kg mmg best kot kak..dingin je rasa :)

      Delete
  5. ikan puyu tu..mmg sedap buat pkasam..!
    goreng garing2 pastu boh bawang..sedap oii..!
    hehehe...

    bestlah umah dekat bendang...mmg nyaman..!

    ReplyDelete
  6. sedapnya....akak dua2 makan pekasam ke atau goreng...ikan puyu tue goreng sedap hihihi

    seronok tengok suasana kawasan rumah aiii

    ReplyDelete
  7. serius ke bebudak tu siang ikan tu? malunya i.. jangan kata siang, pegang ikan pun tak pernah.. =_=

    serius ke ai nak pegi mancing tu? macam tak caya je.. uwahahaha..

    serius ke ai? serius ke?

    ReplyDelete
  8. Wah! Ikan puyu! Sedap tu.. Lama dah tak makan.. Dulu masa kecik2 selalu jer duk main pancing2 ikan kat sungai kecik kat kebun.. Mak duk berkebun, Mieza sibuk duk mancing.. dapat jugak 2,3 ekor.. Goreng pun sodap! Pekasam? Uih, mestila tau.. Sedap kot.. Dapat tu makan ngan nasi panas2 takyah lauk lain pun mampu bertambah berpinggan2.. Hehe.. Nanti kalau ada, pos la sini sikit.. Haha.. Sempat lagi..
    Psssst! Nak bgtau ni, nama blog & url dah tukar baru.. Hehe.. Jemput singgah.. Hehehe..
    Mieza Suri Shaklee

    ReplyDelete
  9. I langsung tak makan ikan darat, mask biasa atau pekasam segala, tapi my mom punya faveret ni. I masa kecik2 suka jugak tangkap sumer ikan ni, so duk tengok depa menggelupur lompat tak letih2 macam kesian, tu yg tak makan sampai skang hahaa. Happy mancing Ai, jangan nak buat kerenah yer.Tapi nyaman sangat la tnegok pemandangannya.

    ReplyDelete
  10. iakn puyu tu masak asam pedas sedap wooo cik ai....cuma bnyak tulang la....ikan pekasan tu yg letak beras2 tu kan...

    ReplyDelete
  11. segantang garam tu kat ne.permatang garam ciksu tau la.hihi

    pekasam lampan ciksu makan
    kalau puyu tak
    ikan darat tk makan.tak leh masuk la
    kawin ngn org perok lagi la
    makan ikan sungai pulak, pon ciksu tak makan.. aiyok

    ReplyDelete
  12. tak reti sangat makan ikan sungai...
    eh Ai pandai buat ikan pekasam....

    ReplyDelete

Kamsahamnida! (^_^)