sayang demo !

March 21, 2012

tip/petua menghilangkan jerawat

Assalamualaikum =)
Nite uols =p


Adoiyaii
Sebut je pasal jerawat dh tegeleng2 kepala
Entah napa ye 2 3 menjak ni
Muka ai naik jerawat
Even naik sebijik2 je pun
Tp mak aii besar2 gedabak
Naik kat tmp yg pelik2 lak tu
Kat kening lah,tepi hidung lah,tepi bibir lah
Nasib x naik kat tgh dahi
Kalo x,alamatnya… **hahahaha

So dgn bantuan Encik Gogle td pastu dpt la :-

Cara Untuk Menghilang Jerawat Batu@Besar
Ambil telur putih sahaja , masukan telur putih dalam bekas kecil.Ambil Kapas,
dan ambil cebisan kapas kecil , sapukan telur itu di kapas..letakkan di jerawat itu, sebolehnya lakukan cara itu sebelum tidur..hasilnya ,jerawat itu akan melekat di kapas itu…

Hilangkan Jerawat Halus
Untuk mangatasi masalah ini ambil dua sudu tepung ubi.
Kemudian dicampurkan dengan air asam jawa.
Biar kelihatan pekat. Simpan dalam pei sejuk selama 1/2 jam.
Sebelum tidur pakai sebagai mask/topeng.

Menghilangkan Jerawat & bekas jerawat
Petua 1 : Ambil sedikit asam jawa dan beberapa inci kunyit hidup .
Tumbuk kunyit itu dan campurkan dengan asam jawa dan sedikit air .
Setelah campuran itu sebati, sapu ratakan ke seluruh muka anda .
Biarkan kira-kira 20 minit . Kemudian ketika anda mandi , basuhlah dengan bersih
Jika selalu diamalkan , muka anda akan sukar ditumbuhi jerawat dan kulit menjadi lebih halus .

 Petua 2 : Campurkan air limau nipis dengan satu sudu minyak masak .
Sebelum tidur , sapukan campuran tadi ke seluruh muka anda.
Sekiranya anda merasa pedih , itu hanya sementara .
Esoknya , ambil beberapa keping asam gelugur (asam keping) dan rendam dalam air panas .
Setelah sejuk atau suam , basuhlah muka anda dengan air itu .
Ambil asam dan gosokkan ke seluruh muka anda .
Kuatkan gosokan anda pada tempat -tempat yang berparut. Bairkan beberapa minit ,
kemudian basuh dengan air biasa. InsyaAllah , muka anda akan menjadi licin dan bersih.

Petua 3 : Campur bedak sejuk dengan garam dan air asam jawa. Selawat pada Nabi 3 kali.
Sapukan di muka dan di tempat jerawat. InsyaAllah, jerawat akan beransur hilang.

Petua 4 : Hilangkan jerawat dengan sebungkus daun teh (masih hijau).
Didihkan kemudian lekatkan ke jerawat.

 Petua 5 : Basuh muka dengan air basuhan beras. Setelah kering cuci dengan air bersih. Amalkan selalu.

Petua 6 : Campurkan putih telur (ayam lampung) bersama satu sudu tepung jagung dan minyak zaitun.
Gaul rata dan kemudian sapukan ke seluruh muka.
Biarkan sehingga kering dan kemudian bilas dengan air suam.
Ia elok untuk kulit bermasalah dan boleh membantu mengatasi jerawat. Amalkan 2 kali seminggu

x tahu lah hasilnya mjdi ke x..
sbb ai pun x  toraii lagikk
kalo ada sapa2 nk toraii
lps tu inform ai ye mnjdi ke tidak **hehehe
bleh la ai toraii plak lps tu =p

psstt….kemain lg bg petua ek,tp sdiri malas buat.hahaha

24 comments:

  1. Kita yg da kawen ni pon ada jerawat kkdang...bile tah nk suci je muka;)

    ReplyDelete
  2. muke sya ne mmg sensitip sgt..mudah sgt nek jerawat..tpi mls pula nk jaga..huhu

    ReplyDelete
  3. @Aine Ainun
    amboi AA nk suci je eh?=p


    @~Sweet Honesty~
    sama lah kita...kdg2 amik mudah je.hehe

    ReplyDelete
  4. alhamdulillah deqla jarang sgt tumbuh jerawat..parut jerawat pun xde sbb deqla amalkan x sentuh dan picit2 jerawat...ada org suka sgt picit2 jerawat. betol x? boleh tinggalkan parut kalo gitu. :)

    ReplyDelete
  5. cik nur ni ha..de jerawat 2 ketoi kat dahi..sakit amat..!

    di antara ptua di atas, nur pernah cuba yg bedak sejuk dgn garam ru.. pedih mmg xhengat dunia.. tapi lama2 dia ok..hihi..

    kesannya boleh tahan..

    ReplyDelete
  6. omakkk ai. takut tgk gambor di ats tu, byk benor jerawat nye. ;)

    ReplyDelete
  7. jerawat adalah musuh ketat paling dibenci. huhuhuhu terima kasih tips itu ya;D

    ReplyDelete
  8. dya pun tak suka jerawat.. try guna inai.. insyaallah pasti jerawat hilang..:D

    ReplyDelete
  9. org cakap jerwat 2 penarik,,huhu...ehm jom baca sini...http://msvelentine.blogspot.com/2012/03/orang-yang-bahagia.html(anda ditag)

    ReplyDelete
  10. wahhh tenkiu tenkiu....tapi kalau kita practicekan gini tambah ngan produk basuh muka mcm Loreal ok x?

    ReplyDelete
  11. Eeee, suka la main game jerawat kat atas tu. Dah lama tak jumpa game tu.

    ReplyDelete
  12. jerawat mmg x elok picit, tp kalau jerawat beras tu mmg kena picit kan??

    ReplyDelete
  13. kalau kat tengah tue..alamak dah jadik orang india la pulak hihihi

    ReplyDelete
  14. nice lah tips nieh.. haha...

    kite tak selalu tumbuh jerawat melainkan time abc.. hukhuk

    ReplyDelete
  15. Tapi bile dah kering jerawat tu tumbuh belah lain pulak. The important things are, kurangkan makan makanan yang boleh menymbangkan jerawat. Minum air masak bebanyak untuk buang toksik dalam badan. Baru berkesan :)

    ReplyDelete
  16. kunyit hidup tuh wane die tak lekat kat kulit ke kalau dah basuh nanti?

    ReplyDelete
  17. hari pertama saya pakai kunyit.dan asam jawa.pedek muka saya,,,,,,,,kenapaya

    ReplyDelete
  18. hari pertama saya pakai kunyit.dan asam jawa.pedek muka saya,,,,,,,,kenapaya

    ReplyDelete
  19. Boleh cuba petua ni..thanks for tip..:-)

    ReplyDelete

Kamsahamnida! (^_^)