sayang demo !

March 26, 2012

~tomato dr CH~

Assalmualaikum J
Nite uols =p

Mkn tomato?
Suka ?
Ai bleh d kata kan suka jg la
Tp x la smp bleh meratah bagai tu

Tahu napa tetiba bleh kuar entry ttg tomato?
Sbb ptg td jiran ai ada bg sekampit buah tomato
Dia g jenjln kat Cameron highland
X tau nk beli apa dia kata
So beli tomato bg dekat ai **tima kasih ye k.ida
Hahaha jenuh ai nk mkn buah tomato
Nasib la tomato kecik2 comel2 tu
Bleh temuntah kalo nk mkn mentah mcm tu =p

                             nk mkn pun syg kan,tgk comel2 ja =p

Then,d sbb kn tomato yg byk tu,
Rsnya bleh la ai wat rawatan muka ckit
Kasi licin n comel ckit muka **hahaha
Byk tau kgunaan tomato ni
Nk tau sila baca kat bwh ye =p

Mengecilkan liang roma
Campurkan satu sudu jus tomato segar dgn dua hingga empat titik jus limau. Sapukan bahan tersbt menggunakan kapas pada kulit wajah dan urut perlahan-lahan. Biarkan selama 15 minit. Bilas dengan air suam utk mengecilkan lagi liang roma, selepas itu sapukan pelembap muka.

Masalah jerawat

Hancurkan tomato segar dan sapu rata bahan tersbt pada kulit muka yg berjerawat. Biarkan sejam atau lebih sebelum dibilas dan dikeringkan. Buat setiap hari sehingga jerawat hilang.

Membersihkan kulit muka

Topeng muka menggunakan campuran tomato dan avokado amat sesuai utk kuloit kombinasi (berminyak, biasa dan kering) krn ia menggabungkan astringen dan antiseptik yg blh mengurangkan kandungan minyak serta noda hitam pada kulit. Topeng penyegar ini kaya dgn vitamin A, C dan E - kesemuanya penting utk kulit yg sihat. Utk membuat topeng muka ini, hancurkan tomato dan avokado dlm mangkuk dan sapukan pada muka, bilas selepas 20 ke 30 minit. Blh juga sapukan jus tomato segar dgn jus timun pada kulit muka utk mengawal minyak dan jerawat.

Menyejukkan kulit yg rosak

Kisar sebiji tomato dan campurkan dua sudu yogurt. Sapu bahan tersebut pada kulit muka dan biarkan selama 20 minit. Bilas dgn air suam. Gabungan tomato dan yogurt mampu menyejukkan kulit dan mengurangkan kesan kesakitan termasuk akibat selaran matahari dan kerengsaan kulit. Ini krn yogurt merangsang protein pada kulit dan menjadikanya lembut manakala tomato menyejuk dan meneutralkan permukaan kulit.

Psstt…kalo abis suma tu ai wat rawatan muka,tp x cantik jg xtau lah =p

21 comments:

  1. Dapat petua disini...dah follow ya..

    ReplyDelete
  2. hoho...bagus untuk muka laa ni...niceee i likeee!
    terima kasih cik aini! hoho XD

    ReplyDelete
  3. dya mkn tomato kureng sikit..tp selalu bg sugar glider je..hehe..nk guna lah tips dari ai..hihi..

    ReplyDelete
  4. @Mr.Clive
    haha sama2 Clive :)

    @dyabunga
    a'ah guna tau.jom kita try sama2 =p

    ReplyDelete
  5. betol..tomato sgt byk kelebihan utk kulit

    ReplyDelete
  6. @KaK LimAh Si SupiR
    wahhhh k.limahhhhhh....
    lamenya x muncul,qendu lah =p

    ReplyDelete
  7. Potong dua tomato, then cop cop kan kat gula pasir. Lepas tu gosok lembut kat muka. Nnt dia jadi macam scrub.

    ReplyDelete
  8. byknya petua... ai, tomato, campurkan dlm sambal belacan pun sodap..!

    ReplyDelete
  9. aini gi kat tutor ni .. http://dayuyuna.blogspot.com/2011/02/update-blog-guna-handphone.html

    ReplyDelete
  10. sweety suka mkn tomato..tak rajin pula tuk wat rawatan segala..hihi

    ReplyDelete
  11. heee tomato mmg baik utk kesihatan.

    tp xlalu kot nk mkn mentah..hee ;p

    ReplyDelete
  12. hi cik aini! sihat tak hari ni?
    cuba check balance account maybank.saya dah transfer dah rm50.00 sperti yang dijanjikan! :D

    thanks sebab sudi join tau!
    nanti apa apa in the future jgn lupa join tau!heee~

    ReplyDelete
  13. Erm...mmg banyak khasiatnya...
    Nyummmy sedap buat sambal blacan

    ReplyDelete
  14. deqla tak mkn tomato..walaupun tahu ada byk khasiatnya...tp deqla mmg tak suka...huhu

    ReplyDelete
  15. ai,kalau dah cantik jangan lupa gitau say ye,saya pun nak beli tomato 2 kampit juga.hahaha.

    ReplyDelete
  16. jgn tomato jerk . mkn bnde len jugak tuk muka yg berseri2

    ReplyDelete
  17. thanks utk petua tu...btw sy ahli baru dlm group segar follower...dh msukkkan blog ni dlm bloglist sy & sudah follow :)

    ReplyDelete
  18. terjumpa info ni, juga pasal tomato… sharing is caring :) - Khasiat Tomato

    ReplyDelete
  19. kalau jumpe geng yg suke buat bende ni sume, mesti syok. kalau sorg je tak bestttt. jadi malas. haha.

    ReplyDelete

Kamsahamnida! (^_^)