sayang demo !

December 24, 2012

Cara Wardina Latih Anak lekat Solat 5 Waktu...

Assalamualaikum
Wah..semangat ko,entry seawall jam 830pg ;p

Tetiba rs nk sharing ngan korang .Mn tau korang boleh ikut kann cara Wardina ni
Rasa sebak ada,terharu pun ada,bangga pun ada jugak..ntah mcm mn ntah rs ;p
Jom2 kita baca sesama =)



 
BERBALOI PENAT LELAH KU…


Dear Mama, Ummi, Mum
my, Ibu, Bonda...I have to share this with you... because i feel so happy and i feel that all my penat lelah paid off...I started to make my Amna to solat 5 times a day when she was 7, on her 7th birthday...we had a talk...(check note lama) tapi preparation since 6 la...
tapi dari kecik memang selalu ikut2 la kami solat....she hasnt missed her solat since. Walaupun lambat, tetap solat. I made sure of that - because the key is SOLAT ni kalau tak tanam dari kecik memang LIAT nanti....But it is very important to keep this in mind:-

1) kalau kita bagi dia tinggal WALAUPUN sekali nanti we are sending the wrong signal - kena make sure - every waktu without fail, walaupun penat, ataupun lambat

2)l Selalu kalau boleh solat together..mula2 memang kena solat together....kalau tak ada rumah make sure an adult in the house pastikan anak kita solat. (hari tu Amna pergi her reading class, i asked her teacher to take her to the surau) -lepas solat time tu lah peluk cium, senyum - i always kiss her at the head and say "Barakallahufiha" Ya Allah make my Amna a good Muslim Ya Allah....make her never miss her solat Ya Allah.....kuat2 bagi dia dengar....

ps:- kalau kena amik cuti ambillah - bukan waktu exam je amik cuti - buatlah STEP ini, yakni melangkah ke alam 7 thaun dan tidak meninggalkan solat A BIG Thing
! "mama amik cuti hari ni sebab nak pastikan yang adik solat 5 waktu sehari!"

3)Selalu cerita how IMPORATANT it is to solat..how Allah is watching us... how we are good Muslims when we solat, how Allah loves us, Solat tu, untuk kita, bukan untuk Allah.....TAPI selalu jugak cerita yang akan ada orang TAK solat...acknowledge the fact that sometimes we feel la z y to solat....itu semua kerja
SETAN! Fight them off....! I tell Amna that even some grown ups tak solat! I tell Amna that....we have to be strong.. we have to tell ourselves we will NEVER miss our solat.....

4)Awal2 subuh ni memang tak bangunkan, tapi as soon as dia bangun pagi, ill ask her to solat straight away.(yes memang leceh..but we have to, and we have to do it with LOVE diselang seli dgn strictness)

5)kalau dia tinggal - DENGAN sengaja, i take the rotan and hit her on her tapak tangan slowly, just as a reminder. After that i hug her and tell her i love her, and i just want her to remember - and guess what?? memang dia ingat!!! (3 kali baru, i think not bad, sampai satu hari dia terlambat solat, sebab keluar dan memang tak ingat, dia yang suruh rotan) But i tell her kalau TERLUPA atau TERTIDUR its ok...but kena solat terus bila bangun.

Macam ni ceritanya, i told Amna, kalau Ummi ambik Amna dari sekolah
lambat, Amna solat dulu Asar kat sekolah....tadi memang datang lambat...i was loking for her..and guess what????
She was actually praying her Asar prayers...sorang je kat dalam surau tu....i wanted to pengsan and cry...she did all by herself.... i pun told her how happy and how proud i was of her...i tanya dia kenapa? dia kata "Amna ingat apa Ummi cakap".....cair nya hatiku ini.

Apa lagi, Ummi ni peluk cium dia....and called nenek at Australia ...now im sharing with all of you!!! Because i want us to raise generation of good Muslims that are disciplined, smart, intelligent -that remembers Allah because the world so BADLY needs good QUALITY Muslims like this!!!

And the foundation is - to start them off right - solat at SEVEN! Yes just as how Rasulullah asked us!I love you all!!! Good night..... But the key to all this IS Mak Ayah KENA dan WAJIB solat dulu...anak ketam tak boleh diajar berjalan terus...fahamkan?


Haha..ayat last tu paling betoi kann =)

Psst ! 4 days to go..dlm hepi ada resahnya.lalalalala

24 comments:

  1. smuanya bermula dari ibu bapa jugak.. anak wardina ikot muka husben dia kan.. :)

    ReplyDelete
  2. salam cik aini.
    Nice sharing di pg ini.thanks

    ReplyDelete
  3. proud of you wardina!!!mmg kena didik camni..nti dh bsaq cm kita ni jadi baluq liat kan..hihi

    ReplyDelete
  4. TQ..

    SHARE TIPS...INSYA'ALLAH BOLEH AJAR FATIN..TIPS NI :)

    ReplyDelete
  5. suara anak dia bila mengaji pun sedap.. thanks ai..sudi kongsi tips ni

    ReplyDelete
  6. ibubapa tu yg membentuk anak mereka jadi macam mna suatu hari nanti.. :)

    ReplyDelete
  7. dh oernah bace kot kat fb page die. bagus kan die ni. ;)

    ReplyDelete
  8. pedoman untuk diri sendiri jgk ni yg kadang2 terlalai.

    kemain eh 4 hari lagi. resah2 kenapa ai? cer citer.. huhu..

    ReplyDelete
  9. bagus...boleh jadikan contoh ni kan..:)
    resah nak jumpe saye ea Ai..hik hik hik...

    ReplyDelete
  10. Bagusnyaaa..!

    Kena tegas dalam mengajar solat ni.. Rasullullah ada cakap..kalau atas 7 tahun rotan kalau tak mahu bersolat...

    see..wardina ikut..terbaiklah...!

    happy dalam gelisah...?
    ingat..lepas balai polis simpang tau..hahaha

    ReplyDelete
  11. Pernah gak baca sebelum ni..mmg Salute sangat cara wArdina didik anak dia bersolat tu.. Bleh jadikan inspirasi lps ni

    ReplyDelete
  12. betol kata m kat atas tuu,,blh jadikan inspirasi

    ReplyDelete
  13. bagus sgt2 tips dr wardina ni... lya pon nk aplikasikan tips wardina ni

    ReplyDelete
  14. gud sharing cik aini,akak akan cuba buat utk anak2 nti

    ReplyDelete
  15. pernah baca sebelum ni tp dah lupa.. pesanan akhir tu mmg betul.. lgpun jgn jemu kan suruh anak ni solat

    ReplyDelete
  16. Pernah bca sblm ni.bangga dgn wardina.apapun memg kita ibu bpa kna ajar btl2 anak2 solat.solat bukan pkara main2.ianya penentu kejayaan dunia n akhirat.

    ReplyDelete
  17. pernah baca...boleh dijadikan panduan

    ReplyDelete
  18. Kagum dgn wardina. InsyaAllah, yg baik djdikn tauladan & panduan. Ank CiM yg sulung tu alhamdulillah dh tk payah suruh. Harap berterusan smpi bila2.

    ReplyDelete
  19. itu la kan..wardina mmg pndy train anaknya..proud of her. bkn senang oooo nk didik anak..hehee

    ReplyDelete
  20. mmg bagus cara wardina...boleh dicontohi n diteladani

    ReplyDelete
  21. tips yg bagus dr wardina tuu...nyue baru myempat singgah n baca ni..eheheeheh

    ReplyDelete

Kamsahamnida! (^_^)