sayang demo !

July 10, 2012

khasiat haruman Aromaterapi

Assalamualaikum
Annyongaseyo =p
 
Khasiat Haruman Aromaterapi 


 
1. Rosemary.
Ia berkesan utk mempertingkatkan konseterasi minda. Kajian dari International Journal Of Neuroscience mendapati, respondan yg menghirup haruman rosemary sepanjang ujian dilakukan, mempamerkan konsenterasi yg lebih baik berbanding dgn yg lain.

 2. Eucalyptus atau minyak kayu putih.
Ia berkesan dlm mengubati demam selsema.
Kandungan eucalyptus membantu pesakit mengeluarkan hingus dan juga kahak
.
 
3. Vanila. 

Haruman vanila bertindak mengawal nafsu makan terhadap makanan manis. Haruman vanila akan merangsang fungsi hormon Serotonin yg dpt menghilangkan keinginan utk menikmati makanan yg manis.
 
4. Lavender.

Jika anda menghadapi masalah stress, haruman lavender dpt membantu anda. Menurut journal Psychiatry Research, dgn hanya menghidu haruman ini selama lima minit, mampu menurunkan tahap hormon Kortisol yg terhasil semasa stress.
 
5. German Chamomile.

 Ia berfungsi mengurangkan senak perut dan sindron pra menstruasi. Kandungan yg ada padanya berfungsi sebagai anti pasmodik yg bertindak merehatkan otot-otot disekitar rahim.

 
Psstt..x sia2 ai suka lavender kan..rupanya bleh ilang stress =p

15 comments:

  1. lemon xde eh... nur suka bau lemon dan vanila pun suka jugak.. :)

    ReplyDelete
  2. lemon xde eh... nur suka bau lemon dan vanila pun suka jugak.. :)

    ReplyDelete
  3. saya suka lavender!!!!huhuhu

    ReplyDelete
  4. nak bau lavender...suka3 hihihi

    ReplyDelete
  5. kiranya nak tunjuk lavender ah ni ei.. wangi2.. tp kalo campur semua sekali jadi apa ei..

    ReplyDelete
  6. kalo campur suma skali jd betambah stress la jwbnya..ala2 nk gila ckit kot.hahaha

    ReplyDelete
  7. suke lavender ngan vanila..nice lah!
    nak pegi beraroma terapi lah camnii

    ReplyDelete
  8. dya suka bau lavender..bila bau rasa relax je

    ReplyDelete
  9. alamk...masha suka bau ape ek? xkesahla...haaa! lemon...lemon ada x?

    ReplyDelete
  10. suka lavender dan memang sgt2 membantu dengan stress!terbukti!heee

    ReplyDelete
  11. kita pun suka bauan lavendar lembut jer...

    ReplyDelete
  12. kalau wangian lavender mmg kuat baunya dr wangian lain2.nurul kalau bau vanilla pening cket kepala

    ReplyDelete
  13. Solehah pun suka bau lavender.. Ada minyak wangi sebotol bau tu.. relaxing ^_^

    ReplyDelete

Kamsahamnida! (^_^)