sayang demo !

April 25, 2013

~ sehari as "interviewer" ~

Assalamualaikum
Hi smart readers,hi silent readers ;p



Ok,ni sbnrnya entry tertangguh yg masuk draft baru2 ni ye.entry pasal intv yg blangsung kat company sabtu lps ;p.kebetulan mmg ai kj ari  tu (see,sabtu pun ai kj,workaholic btul lah,kahkahkah) & boss plak amik kesempatan diatas kerajinan ai yg tgh bekerja tu tuk msuk wakilkan dia dlm sesi intv.hahaha siap lah korang yg kena intv dgn ai tu (“,)……….

Kalo lelaki…ai nk tnya dh kawin belum?dh ada special belum?tggal mn?umo bapa?kalo pompuan xnak tnya apa2 lah.trs accept je!haha boleh mcm tu? Skali bos ai kata “jgn dok tnya pelik2,just follow the flow & rules yg Hr bg”! eh mcm tau2 ja dia ni,solan lazim pun xbleh ka?hadoiiii ;p

So ms sesi intv dijalankan,ai yg baik hati ni pun tanya lah solan2 yg betul2 je,xde kona2 dah seperti yg di arah kan ;p.smp la bila ada satu mamat tu muka cam poyo je,juah plak tu.dlm hati ai lantak hg lah,x leh jwb br padan muka! Eh korang phm ke juah tu apa?hehe.bila dh abis solan ai tnya,then last question ai tnya “anything else,u want to share or asked sumthing to me maybe? (yg ni bos ai pesan wajib kena tnya last question kot2 depa ada nk tnya sesuatu!) then mamat tu cakap “oh ofcoz, eh u luk familiars lah, u always go to Land Mark arr?i means for shoping? Kahkahkah woii solan larikk tajukkk nihh **dlm ati Land Mark tu tmp lepak & lunch time aku lah.grrr

Adoiii mcm2 gelagat yg dtg aritu,yg over confident ada, yg cakap laju smp kelam kabut mcm ketapi pun ada gak. yg cakap tergagap sbb nerbes pun hado,tu x kira lg yg tnya lain jwb lain.lahai ada stengah tu ai pun x phm.haha nerbes pnya pasal kan!maybe tu salah satu factor kot sbb ai x tukar kj,fobia nk g intv hokayy.even nk resign tu dok di mulut je tp x jugakk resign2.sbb? Sbb takut nk kena intv.silap2 x boleh  tdo lena oii pikir nk intv,ms nk intv tu lah sakit perut lah,nk mbuang lah,mcm2 hado lah.haish cukup x suka!

Tp ada jugak kot yg x kisah pun intv2 ni contohnya  ai ada kwn yg suka tukar kj,means bab2 intv bagai nih dah jd kacang lah bg dia.kira stakat solan2 intv tu dia dah boleh hafal kot,siap cakap “alah nk takut apa,jwb je lah apa yg depa tnya,abis sgt kalo xtahu cakap je no idea.hahaha gila pnya belagak ke hapa ni!


kalo ai..bg lah 100 tips pun,xdenya berkesan,
mau terbang segala tips tu bila tgk muka “penemuduga“ tu nti.haha


korang pula mcm mn,fobia mcm ai juga ke? or bg korang kacang je bab2 intv nih? (“,)

36 comments:

  1. hehe.. i pun pernah jadi interviewer juga beberapa kali..... pasni kalau nak attend interview dah leh agak & confident macam kawan u kot..

    ReplyDelete
  2. salam ai..kan best kalo ai yg interview akak hari tu,sah2 akak suh ai amik akak keje..kikiki...

    akak ni memang nebes betol kalu g interview,apa yg akak ingat punterus hilang bila ditanya

    ReplyDelete
  3. wahh... nak gak la diintebiu ngan ai..pas tu kita tukar.. deqla yg tanya ai.. ai jawab.. kohkohkoh... haah kan, mmg cukop x suka intebiu..bila jwb kompem2 tergagap2.. hahahaha...

    ReplyDelete
  4. wah kak intan juga la ai interbiu kak intan..ekekekeke

    ReplyDelete
  5. wahh bos besaq ni intv orang..meh intv akak pulak..
    teringin rasa nak koje semula..mihmih

    ReplyDelete
  6. hyy Ai...lama tak singgah :-)
    Masha is back!

    hoho...yolah,masa2 nak kene interbiew ni la rase nak terberak2 sakan...kakaka...
    tobat den! kiki

    ReplyDelete
  7. pernah g interview keje 5 kali...2 kali gagal...3 kali berjaya...rasanya x ada la gugup sangat..biasa je..tapi tiap kali habis interview...ayat ni mesti ada "i hope to get a gud news from u..."

    ReplyDelete
  8. Assalammualaikum, Jom join ^^ http://hadiahbintangjatuh.blogspot.com/2013/04/segmen-barang-blog-by-nisha.html

    ReplyDelete
  9. Juah tu belagakkan..!

    Nur jenis darah gemuruh kot. mmgkecutlah kalau interview ke hape...dan reason kita sama...sbb tu tak tukar2 keje..hahaha

    ReplyDelete
  10. jadi penemuduga? wahh bestnya... ! teringat lak amsa jaa interbiew utk keje gomen dulu...heheheheh... nerves giler!

    ReplyDelete
  11. dulu tak takut sangat sebab dah selalu pi inteviu SPA 6 kali tapi xdapat2. haha.. skrg rasa neves gak la sbb dah lama tak attend interview.

    mohon ai interview cikna lak. kakaka...

    ReplyDelete
  12. Ai interview orang garang tak? ker juah jugak? hahahaa selalu interviewer ni muka bengis semacam, walau dalam hati ada taman rama2.

    I myself, Nak kata confident tak gabra langsung tu takder la, tapi nak kata nebes sampai peluh2 pun tak jugak. Biasa2 sajer tapi mmg tak suka kena interview, sebab tu saya tak nak jadi artis, hari2 kena interview hahaha (nampak tak ke-autaan saya yg kadang2 memudahkan interview).

    ReplyDelete
  13. wah ai buat interview....bestnya...MV tak pernah tau..

    ReplyDelete
  14. perghhh.. xsuka jugak kena inerview.. hmmmm..

    ReplyDelete
  15. Wah! Dah ada pengalaman jadi panel penemuduga.. Mieza ni tengok keadaan jugak..Kalau company macam femes2 & macam gah jer nampak agak nebes jugaklah.. Tapi kalau setakat intebiu company biasa2 okay je kot.. Yang buat paling nebes tu bila kena speaking.. Haih~~

    ReplyDelete
  16. Pergh! Kalau akak bab2 interview ni mmg nebes tahap gaban la jawabnya. Perut pun mula la nak memulas bagai..hi hi... Best la Ai siap jadi penemuduga..

    ReplyDelete
  17. sy xsuka di interview,tapi suka menginterview org.
    sbb time tu lah bleh pkena org.
    hahaha

    ReplyDelete
  18. salam cik aini
    Nak juga kena intibiu dgn cik aini.suka suka.hehehe.tapi ta tak de sijil leh tak?

    ReplyDelete
  19. salam cik aini
    Lawatan malam tirana aduka

    ReplyDelete
  20. bab interbiu mmg berbes kan

    * selamat mengundi ye ai..

    ReplyDelete
  21. lama dh CiM tk gi intebiuw, tp klau mengintebiuw org dh jd rutin laaa. permenant worker tu jrg2 skit, tp klau intebiuw dak practikal mmg slalu. sthn ada 3x kemasukan.

    ReplyDelete
  22. Salam sister..jemputlah berkunjung ke blog Hijab Valley. Byk koleksi shawl dan tudung2 menarik.. jgn lupa follow jg ye..insyaAllah HV boleh bagi special price.. =)

    http://hijab-valley.blogspot.com

    ReplyDelete
  23. Salam sister..jemputlah berkunjung ke blog Hijab Valley. Byk koleksi shawl dan tudung2 menarik.. jgn lupa follow jg ye..insyaAllah HV boleh bagi special price.. =)

    http://hijab-valley.blogspot.com

    ReplyDelete
  24. tiap kali intebiu//peluh jantan betina lumba2 keluar
    huhu

    ReplyDelete
  25. Errr mana entry luahan rasa tu Ai?

    ReplyDelete
  26. singgah jenguk Ai di hari ubu, sambil menghitung masa utk verbuka di bln Rejab

    ReplyDelete
  27. mana entry bukan luahan rasa tu...??

    ReplyDelete
  28. takut pulak bila dengar bab bab interview nie...kina dah pernah pergi inteview 3 kali untuk jawatan kat uitm nie..alhamdulillah 3 3 dapat..xp law interview kerja tak tau lah macam mana nanti..:)

    huhuhu

    ReplyDelete
  29. kalau bleh malas nak g interview lagi.ahahahaha

    ReplyDelete
  30. interview yg paling akak malas....malas nak jawab soalan yg bukan2 kikiki

    ReplyDelete
  31. agak2 ada kekosongan lg untuk 7 org tak? tapi kami nak jawatan CEO

    ReplyDelete
  32. wah hebatnya kawan Ai tu relek je

    ReplyDelete
  33. H memang tak suka ditemuduga..in fact H rasa akan kekal kerja kat company ni sampai tua..kot..agaknya..

    dulu masa interview kat kompeni yg skrg ni, Dato' tu tanya simple jer, "bila boleh start keje?"..langsung x tengok sijil ke apa ke..perkenalkan diri pun tidak..

    ReplyDelete
  34. dq xbyk pgalaman interbiu nih..interbiu keja skali je..hehee

    ReplyDelete

Kamsahamnida! (^_^)