sayang demo !

October 3, 2013

~ ESI auto debit from Maybank??

Assalamualaikum ;p

Korang pernah x kena deducted ESI dr acount Maybank?
Memula tu heran gak tetiba balance dlm account berkurang
Bila dah cek transaction history baru nmpk ada ESI debit
Rm 117 tu ! dah bole mkn tuk 1 mggu.hohoho
Dah la x tau ESI tu apa benda!
Lastly cek la dgn Abg Gugel
Search pnya search pnya search x dpt jg jwapan yg pasti
Suma jawapan cam samar2 bayangan je
Ada yg cakap term tu tuk yg buat auto deduct from account lah
ada yg kata sbb loan asb ato loan umah lah
ada srg tu dia siap tnya maybank lg
tp jawapan dr Maybank..simple gilerrr weh lgsg x mbantu


ramai juga rupanya org2 yg senasib dgn Ai nih,kekeke


haishh hangen je rasa hati kite ni tau
pepagi dah xde mud nk buat kj
x bleh jd nih,kena gak atur langkah pergi Maybank
mana la tau ada rezeki dpt blk kann
kalo x dapat blk pun,at least puas ati dah la kan
kan..kan
abis la suma org arini,Ai dh jd cam singa
tanya byk pun kena marah,ajk g lunch pun kena marah gak
kahkahkah whatever lah!
Ni lah yg di kata kan “marah jurujual bako je shoping Mall tu”!
Hahah..

Peace
T_______T


37 comments:

  1. ohhh bahaya ni..kalo selalu wat payment online, memang tak digalakkan set standing instruction ni..takot jadi kes cam ni la..aduhhh tak pepasal melayang duit..banyak jugak tu..

    ReplyDelete
  2. alamakkk.. apa kes ni ai??? takot la.. deqla guna maybank gak... tp semlm tgk akaun di tahap normal lagi.. haishh.. kang x psl2 deqla kuar smua duit masok dlm akaun lain..takot kena potong duit gak..hahhhaahaha...

    ReplyDelete
  3. jap nak kipas cik ai
    jangan marah2..nanti kte org x leh bershopping kat mall tu nanti..hehe
    aah jln terbaik g kat cawangan dia..tanye secara details
    all d ebz cik ai
    klo dpt duit tu balik, jgn lupakan kte org kat sini..ehhe

    ReplyDelete
  4. suri ada onlie dalam urusan jual beli..terkadang susah juga nak tahu mana duit masuk..duit keluar..depa cept sangat update terkadang kita blh konfius..

    ReplyDelete
  5. melampaukan maybank ni..
    sorang 100...sepuluh org dah 1000...
    kalau 50ribu org mcm ni...
    tak ke kayo mybank..
    grrrr....!!

    ReplyDelete
  6. byk tu rm100..dpt baju sepasang tu..hehe.. kalau dya mmg akan beratur kt bank tu..sbb duit kita hilg tbe2..

    ReplyDelete
  7. eh.....ingatkan 10hinggit tadi!
    seratus boleh belanja kita makan kepsi...
    ehehehehe

    Cik Aini, p bank terus...baru puas hati...
    skrg ni mcm2
    kitapun tatut gak ni, duit maybank kuar masuk

    ReplyDelete
  8. wah beratus jugak makan ni...tak pernah lagi le jadi macam ni....gilo la kan...

    ReplyDelete
  9. Serang jangan tak serang!!! Batu api tak kite? Ngeeee~~
    ZON PERMAISURI CHOMEL

    ReplyDelete
  10. banyaknya kena deduct sampai RM100++.. ai guna maybank ke utk buat payment keta & rumah? ke credit card? risau lak.. nak pi cek acc maybank jap.. hekhek..

    ReplyDelete
  11. mak oiii. byk tu sratusss. takkan potong utk annual fee utk atam card kot? mahai benor.

    ReplyDelete
  12. rasanya ni akn dpt balik.....Cik Ai ada bayor minyak guna debit card ke? atau.....adalah tu Cik Ai beli sesuatu guna debit card. nnti CiM dptkn penjelasan dr member....sat gi eahhh....

    ReplyDelete
  13. Cik Ai...Owhhh sory, confirm tak dpt balik. cer Cik ai ingat2 balik, ada buat auto debit tak, bayor credit card ke, insuran ke, kereta ke......haaaaa ada isi borang ptptn tak baru2 ni?
    Cik Ai ada bayor sesuatu ni....kalau monthly installment mmg alamatnya every monthlh ada ESI ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. CiM.....
      Ai dpt blk dah..alhamdulillah ;p

      Delete
  14. banyak gak tu...g tanya org bank ape benda yg banyak sgt tuh

    ReplyDelete
  15. owh..samay mcm fain kna bru2 ni..rm300++melayang.. tp y fain "debit advice " klo x silap.. mula2 pelik gak.. igtkan tlok loan rmh..tp bukan.sbb kalo loan, mesti dia akn gtau dulu.. lya pon google la pasal ni.. jumpa la byk netri psl ni..rpanya ramai y jd mangsa..sampaikan jumpa entri kata maybank penipu la n mcm2.. lg dasyat, 1 kes y lya baca.. adik sia buka acc bank maybank..n xtau camner leh trace acc kakak dia.. n potong acc kakak dia, katanya insurans atas nama adik dia.. tu y pelik, sdgkan adik x pnh msuk insurans..just buka acc je.. lawan2 punya lawan, smpai nk jumpa lawyer..akhirnya maybank pulangkn smula duit dia.. y ks fain ni plo k, dia ol maybank.. kata maybank tu ada bayaran dr sebuah company.. tp xleh detect time tu sbb dh kul 12 t.mlm ++.. tgu esk.. dpt la jawapan dar eon credit.. y ni lg la... fain pnh la beli mesin baru msa bru2 kawen dlu gna eon krdt.. kalo ikut bayran dh hbis pon..cuma ada skali kena denada lewat ..lps tu piha dia org ,ata, xyah bayar... tp tup..tup 3-4 thn lps tu main potong snyap2 acc.. y teruknyer dia org kumpul smpai 300++.. mcm srategi dia org.. sbb tu la.. skarang, na slalu cek acc masing2..lo tiba2 duit hilang dari sumber y diragui..cpt2 check.. 1 lg skarang,,insurans bank melalui telefon..kalo kt kata setuju je..autometik jalan & potong acc kita tanpa perlu sain surat agreement.. kna hati2 tiap kali pihak bank kol.. sbb tu lya klo org abnk promot insurans trus kata sibuk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aha la Lya..
      yg pastinya ESI ni kalo kita ada buat perjanjian auto "debit" dr akaun kita dgn Maybank..teruk kan! lps ni jgn sesekali beli barang or buat loan trs dgn debitkan dr akaun kita..bkn free tuu..ada charge rupanya..haishh

      Delete
    2. Macam mane awk dapat balik duit tu? Kalau mcm kes saye, sbb loan asb..so, boleh dapat balik ke duit tu?

      Delete
  16. yup! agree dgn Lya...asal kita kata setuju je dari insuran yang dyoerng jual tu...memg radajk la sesuka hati potong wet kita....cait!

    ReplyDelete
  17. owh...bahaya tol ni..kn semak ni...hahahahaha...jom bakor...mall

    ReplyDelete
  18. ishh bhya ni..msa ilang tu cmna ai prsan ..mmg dia gtau sms eh

    ReplyDelete
  19. banyak tu kena tolak..kena g cek gak ni..isau..huhu~

    ReplyDelete
  20. Mak aiii..banyak tu.. Dah tu apa crita dah Ai?

    ReplyDelete
  21. alamak... I pun nak cek la ni.

    ReplyDelete
  22. baru tahu.thanks ai share k.
    tapi ciksu tak da akaun maybank.tak caya dgn pihak mereka. sbbnya bapa mentua ciksu pon slalu gak kena.
    masa mula2 kawin dulu cik abe kena.. sedey..

    tapi mcm betul je kata lya tu. macam sttategi dorang.. dalam diam je kan..

    ReplyDelete
  23. saya pun kena juga recently.

    yang saya perasan, a day before tu i received a call from 03-2787 1000 while i was driving. selalunya kalau receive no pelik2 ni, saya akan google dulu, tapi masa drive tak menyempat la kan.

    dia call, kata dari maybank, and nak confirmkan kita ada buat loan. and mmg saya tgh in the process of approval pun so saya takde la syak apapa. dia kata cuma nak confirmkan address. so saya ckp la still address sama. tup tup, esok tu kena tolak. bila check2 balik no tu, tu mmg scam. telemarketer tu.

    macam yg mazidul akmal sidek tv3 punya liputan pasal ni aritu. diorang dapat info2 kita dari bank (details kita dijual RM 1 - 1.50 setiap nama secara haram). and diorang akan call, kononnya dari bank la, atau insurance la. and potong duit kita directly from bank without us realising!

    ReplyDelete
  24. tapi saya kena tolak RM67 je la, sbb masa tu mmg tak banyak duit pun dlm account tu. but still..... kalau 100 orang kena, berapa banyak dah duit orang dia ambil.... so sad.

    ReplyDelete
  25. den terkono gak ! hadoiiii

    ReplyDelete
  26. Sma tkena jgk...debit rm3++ utk bayar loan org y tk diknali...rsnya tkmgkin kecuaian...sb bkn smudah tu blh potong sesuka hati duit dr akaun org lain...potongan monthly lak..dh 2bln kna..so slalu lah check akaun korg...rs bank tmpat plg slamat simpan duit...tp tk blh dprcyai jgk rupany...

    ReplyDelete
  27. she pon kene jugaklah nie.. mula2 daftar ckp ITU simpanan tetap.xleh kluarkan.bile sye ck acc krg rm50 sbln.

    ReplyDelete
  28. sy pon sudah terkena semalam...tension gila..terkaku dpn aTM tu.. dala 300 bukan sikit..arghhh stresss..

    ReplyDelete
  29. Kalau dah terkena mcm ni, boleh dapat balik ke duit kita, apalah bank suka2 hati dia aje nak makan duit orang, haram betuiiii....

    ReplyDelete
  30. gua kena rm50.. hampehh....

    ReplyDelete
  31. saya pun hilang duit rm 300+++ dlam bank maybank

    ReplyDelete
  32. Saya baru terkena 6/3...esi payment debit sbyk rm754.45.....ni yg saya hangin gilerrrr...kol bank no 1300 hot line.....dia soh kol branch yg pnah kita apply loan....kot2 pnah kluarkan standing instruction. Kepala hotak maybank la...saya masih waras lg!!!!....nk kena cari maybank sampai lobang cacing!!!

    ReplyDelete
  33. Aku bru kna 7/3...rm2213 esi payment debit. Call hotline suruh ctc branch...mmg celaka Maybank ni

    ReplyDelete

Kamsahamnida! (^_^)