sayang demo !

March 18, 2013

Sabah ~ Pasar Pilipins ;p

Assalamualaikum
(>.<)

Haish.awai2 dh mngeluh kan. x dak idea sbnrnya nk up entry tp hati rs membuak2 nk up juga.haha kemain membuak2 lg ye ;p.memandangkan nk juga up entry so ai cite je lah percutian ke sabah kemarin ye.takut tu mmg takut dgn keadaan yg berlaku kat sana tp according to mama Arina & Sweety (korang ingt Sweety lg x?) KK masih aman damai tenteram dan harmoni gitew.xde perang2 sulu tu smp situ.makanya dgn segala doa terbang lah ai ke sana bersama kakak,ank buah & srg lg kawan.masa kat dlm flight tetiba si budak Iman ni tnya “mcm mn kalo tetiba smp sana nti kita kena tembak Acu?”erkkkkk Mulut budak ni kan!!

Bila dah smp sana,tgk keadaan sana pun seperti tmp kita,kedai2 dah buka seawal jam 8 pg,eh awal lg rsnya dorang buka kot sbb ai kuar kul 8 dah ramai org dok shoping.perghh awal sokmo depa shoping.hehehe hari pertama tu just kitaorg jln2 keliling KK je,g merayau servey tmp murah2 sekitar pasar Pilipin.berpinar mata cek tgk segala mutiara2 & keronsang2.aiyoooo rs nk pengsan tgk kilauan2 mutiara sabah hokayy ;p

Abis dh pusing semua pasar pilipin ni,sebelah mlm baru kitaorg shoping.shoping pun x shoping sgt lah,lebih kpd window shoping kot.hehe bajet tgh bulan wehh ;p


Murah2 ikan bakar kat sana.yg kecik tu rm 10 je,kalo yg besar plak rm 15-20,
mn nk dpt kat sini kan harga tu ;p



Pilih2 yg mn bekenan dihati,ni sapa yg alergic seafood mmg rugi nih ;p
sotong satu cucuk tu rm8,ok lah kan ada 7-8 ekor,ketam plak rm 5


last2 pilih pnya pilih ai ambik sotong dgn ikan kayu je,eh korang panggil apa,ikan tongkol eh?X kisah la apapun tp ikan tu sedap,lembut je isi dia..selalu keras kann ;p Air asam plak boleh pilih sama ada nk yg dh diperah asam limau ataupun nk air asam belacan?Ambik la byk mn yg nk,FOC.eh plg ai suka sbb kicap pun hadoo you!hahaha


Dah siap mkn suma br jalan2 g shoping,maklum lah kalo perut dh kenyang br boleh wat searching barangan,br ada tenaga nk tawar menawar kann,kiranya br ada fil nk shoping lah senang.muehehehe


Boleh dak Iman tu cakap,“ ha nti bleh beli beg ni kalo ibu dgn Acu beli brg byk“
Perghh hangennn je dgr !



Jeng..jeng..jengg
Mata ai yg dh sediakala besoorrr ni bertambah lah besorrr nengoknya



Perghhh..rantai mutiara!gelang mutiara!cincin mutiara!keronsang mutiara!
kira segalanya mutiara lah!



Dah start rambang mata dah,pusing pnya pusing rs mcm nk beli suma!
Hahaha kena kawin Dato’ lah mcm ni baru bleh angkut suma ;p


Kerongsang! Ok mata ai dh start juling.kahkahkah


Ni last station kitaorg singgah sbb nk beli rumpai laut.sekilo Cuma rm20.
Sgt murah kann,Kat kulim dorang jual kira gram.boleh cecah ratus kalo kira sekilo.
mahal siot,sapa nk murah g beli kat sana.hehehe

Eh,stop dulu lah entry tuk mlm ni,kang citer byk2 kang nti muntah lak baca.hahaha
Nti br sambung cita ttg umah terbalik kat Tamparuli hokayy ;
 
psst ! org sabah suma baek2 & frendly.siap tolong antar kitaorg blk hotel lg sbb beli brg byk!Tp flissss (versi JJ) jgn cakap lelaju lah sbb x dan nk faham.hahaha


50 comments:

  1. nak baca jap..kang komen lain...
    hahahha...
    ~_~

    ReplyDelete
    Replies
    1. “mcm mn kalo tetiba smp sana nti kita kena tembak Acu?”

      ayat iman bisa bikin pembuluh hati pecah oo.. hahaha...sabo je lah si iman tu... sekeh baru tahu..!

      ikan kayu ade dua jenis ye ai, satu ikan kayu putih, satu ikan aku hitam...

      yg ai mkn tu nur syak itu ikan kayu putih, sbb isinya lembutkan... <--tetibe je komen mcm pakar masakan..hahah...

      err...rumpai laut Nur ada tak..?
      kehkehkeh.. :p

      Delete
    2. eh boleh plak mcm tu?
      baca dulu kang komen lain..adoii jangkit first dr H lah ni.hahaha

      ikan aku hitam pun hado ka?kahkahkah typo sirang2 lah tu ;p

      rumpai laut ada..tp ai nk jual kira gram mcm kat kulim,boleh?
      lalalalala ;p

      Delete
    3. kahkahkahkahkahkahkahkah...!!
      patut ai gelak guling2....
      mmg de typo.!

      Hampagas betul..!
      macam mana boleh tak perasan...
      grrr...!!

      Delete
    4. Ha ha ha tergelak sirang2 akak kat sini baca Typoiii tu..

      Delete
    5. hahahaha tu lah kak..
      bl ai bgtau Nur boleh plak dia tnya sapa2?x mungkin Nur..Nur dah cek dah td xde yg typoi.kahkahkah klon Nur kot :)

      Delete
    6. mmglah tak percaya, sebab rasanya dah tgk betul2 sebelum enter..

      mcm mana tak bleh perasan ayat tu...
      haishhh...!

      Delete
    7. hahahaha....typoiii lagi..
      u ar da queen cik nur.....da queen hehhee :)

      Delete
    8. tumpang gelak jer..
      hahahahahahahahahahahhahahahahahaha
      lawak la Nur ni..

      Delete
  2. pehhhhhhhhhhhhhh,terliur nak p sabah ahhhh cenggini...

    ReplyDelete
  3. saje je kan iman buat acu takut. iman tak tau kot acu dia ni mmg penakut. kikiki.. dah kat sabah pun cari kicap. adoiii lah.

    kalo ai pakai mutiara besor2 camtu cikna panggil datin ai la pasni. haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap Cikna makan kicap.yg pastinya x hitam.hahaha

      sedap plak datin ai kan..dh rs mcm ada aura nti tua2 nk dpt gelaran datin kot ;p

      Delete
    2. mana la tau kawen ngan dato'. xdapat dato'.. datuk pun ok. hihihi..

      Delete
  4. mamam, mamam. sedapnya makanan org sabah. mau jadi org sabah boleh? :)

    ReplyDelete
  5. comel jer iman kan... acu pun seronok jer bawak dia jalan2... copp... PMC tu memang murah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. acu dia bawak jerr..ibu dia yg tanggung.hehe

      Delete
  6. wow KK.. rindunya that place. Fliss nextime bawak kami. hehehe JJ jugak.
    kalau ke sana mmg tak sah kalau tak makan seafood ok, try dah butter prawn dia? yummehhh terbaik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe takfer..takferr len kali ye Jj :)

      dah try n mmg sodapp.boleh kasi 4/5 star nih.next entry kita upload pic butter prawn ye sbb itu makanan hari lain.hehehe

      Delete
    2. hamboi... ok ok saya nantikan :p

      Delete
  7. Pergh! Mmg juling mata tengok barang2 tu Ai... Nak tergelak akak baca celoteh Si Iman tu... Ai cerita la byk2 tau..x muntah punya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ai dh juling kak.kehkehkeh

      Delete
    2. juling itek ka ai?? kekekekeke

      Delete
    3. jap..nk bygkan mcm mana ai juling itik..
      hahaha

      Delete
  8. bila dtg ne?...klu tau,leh eca temankan shopping..eca kan ratu shopping.hahahaa~ ;P

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo Eca yg teman mesti dpt lg murah kan.hehehe

      Delete
  9. takkan dok tayang gambaq jer ai,.hehehe....
    sebenaqnya xtau nak komen apa sebab apa yg nak komen n tanya,..semua depa dah tanya kat ats nun..huhu

    ReplyDelete
  10. mcm mn kalo tetiba smp sana nti kita kena tembak Acu?
    ai jawab la.. kalo kena tembak, kita tembak la dorang balik...tp guna senapang gajah tau aiman.. hahahaha...

    perghhhh mutiaraaaaaa....tetiba nak nyanyi lagu mutiara kumpulan mutiara tu... hikhik.... ha, tak tau la tu lagu apa...kohkohkohkoh..

    psstt... soalan cepu mas utk ai, dlm byk2 mutiara tu kan, takde ke yg utk deqla?? hikhik

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh..lagu nasyid ai pandai hokayy.muahahaha

      jawapan tuk soalan cepu mas : kalo boleh nk bg semua mutiara tu kat deqla..apakan daya,ku hanya insan biasa.kohkohkoh batuk terus =)

      Delete
  11. wahh beznya ai g sabah..ayu pnh g skli dlu mmg rndu sabah..1 tmpt yg menarik..bla la nk naik gunung plk..xpnh try lg..hihi

    ReplyDelete
  12. Wahhhhhhh... Seronoknya..
    Makannan tu pun nampak best2..........
    Terliur tengok sotong tu...

    ReplyDelete
  13. gambar makanan tak menahan.huhuhu..meriah nya pasar. bila agaknya leh jejak kaki ke situ

    ReplyDelete
  14. ingatkan ai p sabah buat bantuan kemanusiaan..heee...hehe..anak sedara ai tu bikin kecut perut je ek..
    wah memang boleh juling mata tgok jualn2 yang ada tu....

    ReplyDelete
  15. ai datang sabah awat tak call MV..sampai hati cik ai..padahal MV tinggal di KK jak pun...huhuhu...

    ReplyDelete
  16. Hamboi, berjalan sokmo cik aini kita ni

    ReplyDelete
  17. bestnya da sampai sabah...

    Nama pn pasar philipin, org filipina mmg byk kat sane la..??

    ReplyDelete
    Replies
    1. ntah la AA..rs cam org sabah jak yg juai tu.hehehe

      Delete
  18. bestya.. kalau alergic sblum mkn seafood telan ubat siap2...
    mmg dah juling mata la tgk mutiara tu.. alang2 dah ke sana elok beli rumpai laut kan.murah juga..

    ReplyDelete
  19. lama dh x menjengah ke kk
    rindu
    ske g pasar malam d kk..murah
    mutiara lak..bling2 mata nengok

    ReplyDelete
  20. hahahahaha..bagus soalan ko tu aiman, mengingatkan mati.hahaha.

    adoiiiii..mama rindu nak makan ikan bakar kat sana..huhu.
    ada p new zealand tak? hehehe.

    ai sory sangat2 dear,mama tak angkat fon time kamu call,sbb fon alesya bagi silent.tak dengo apa2 vibrate pun takde.huhu.

    amacam sabah? best tak? nanti citer la lagi,nginap hotel mana? heheeh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. adoiii ptt lah tepon smp kematu tgn x berangkat..ai nk tnya pasal new zealand la tu yg coll mama tu.ngeeee

      best!org2 nya pun best..tempat best kira suma lah best :)

      Delete
  21. bestnya tgk org ke KK, bila la jaa nak kesana ni ek... ramai yang kata best.... btw, hope sabah dilingdungi..amin...

    ReplyDelete
  22. meleleh air liur gua punya tingin nak sampai sabah hahahaha

    ReplyDelete
  23. huhuhu kecewanya tak dapat jumpa u dear!

    ReplyDelete
  24. perghhhh... mutiara.. besntnyaaaaaa.. sabah lah yg xpernah sampai..

    ReplyDelete
  25. ade lagi ke rumpai laut tu ai. ke dah jual sume. hehe.

    ReplyDelete
  26. banyak shopping cik ai? hehe~ :)

    ReplyDelete

Kamsahamnida! (^_^)