sayang demo !

November 22, 2012

Bila 2 Manusia Paling Kerdil di Dunia Bertemu...

Assalamualaikum
Dah dinner ?

Boleh korang bayangkan tggi mereka lebih skit je dr Guinness Book of Records!


Paras2 lutut je kan..


Hurm,..

Jom baca sedikit penerangan ttg mereka ;p

Dua manusia paling kerdil di dunia dipertemukan untuk kali pertama bagi meraikan pertubuhan
yg membantu mempopularkan ‘kelebihan’ mereka.
Lelaki paling rendah di dunia, Chandra Bahadur Dangi, 72,
bersemuka dgn wanita paling rendah di dunia, Jyoti Amge, 18,
sempena pelancaran edisi terkini buku Rekod Dunia Guinness.

Lelaki dari Nepal dan gadis warga India itu mencuri perhatian dunia apabila ketinggian mereka
diiktiraf Rekod Dunia Guinness, baru-baru ini.
Walaupun dipisahkan jurang usia yg besar,
Chandra dan Jyoti tetap mesra bergurau dlm suasana santai
ketika sesi fotografi utk pelancaran buku berkenaan.

Rekod Tercipta:
Kedua-dua mereka mengenakan pakaian tradisional masing-masing.
Gambar itu juga mencipta rekod dunia tersendiri apabila - utk kali pertama –
lelaki dan wanita paling rendah dipertemukan secara langsung.

Sebuah buku terkini Rekod Dunia Guinness yg diletakkan di antara Chandra dan Jyoti
menyebabkan naskhah itu menjadi luar biasa besarnya walaupun pada hakikatnya,
ia hanya setinggi kira-kira 30.5 sentimeter.

Info Ringkas Jyoti:
Jyoti - berasal dari Nagpur, India –
mendpt pengiktirafan itu pada hari dia menyambut ulang tahun kelahiran ke-18, pada 16 Disember tahun lalu.
Jyoti menghidap masalah tumbesaran, dikenali sebagai Achondroplasia,
menyebabkan saiz badannya kekal setinggi 78.8 sentimeter.
Di sebalik keunikan itu, Jyoti menyimpan cita-cita tinggi dlm bidang hiburan dan mula membintangi beberapa filem Bollywood.

Info Ringkas Chandra:
Dia dibesarkan di Kampung Rhimkola, 250 kilometer di barat Kathmandu sebelum
keunikan fizikalnya dikesan dan mendapat pengiktirafan, Februari lalu.
Chandra meninggalkan kampungnya utk kali pertama dlm hidupnya apabila mengunjungi Kathmandu
bagi memblhkan badannya diukur pegawai Rekod Dunia Guinness.
Dgn ketinggian 54.6 sentimeter, Chandra juga dianggap lelaki paling rendah dlm sejarah

**So,haruslah kita yg sihat walfiat ni bersyukur kann
Bersyukur dikurniakan tubuh badan yg sihat,yg normal
Bersyukur dgn limpah kurnia & rezeki yg Tuhan bagi
Dgn kata lain,Bersyukur dgn apa yg kita ada skrg ;p

Psst ! perghhh..td ternmpk lori bw durian terbalik,bayangkan?
Durian ko?

23 comments:

  1. syukur kita apa yg ada....


    pssst ko amek tak doyan tu...?

    ReplyDelete
  2. bersyukurlah dgn apa yg kita ada~ :)




    durian?? bistu???

    ReplyDelete
  3. hehe...comel nyer...bersyukurrlahhh...

    cik aini pe kabo? heheh :)

    ReplyDelete
  4. bersyukur dgn kurniaannya. kiut je diorang tu. tinggi lebih kurg baby je kan.

    ai tak tolong depa ke? tolong kutip durian. hihi..

    ReplyDelete
  5. sesangatttt bersyukur.. :)

    doyan ai..? mcm mane leh terbalik tu..?

    mesti ramai org kutipkan..
    ai kutip dakk..?hihihih

    ReplyDelete
  6. hahaha
    xda lah smp ambik doyan tu..maybe sbb x mkn kot sbb tu x kutip.hahahaha

    tp seyes mmg berterabur kat ats jln..kang lnggar pecah tayar lak :)
    pastu pakat2 kutip x tau lah msuk bonet sdiri ke ato pun letak kat tepi.hehhehe

    ReplyDelete
  7. cutenya mereka. subhanallah! tetiba rasa diri ini sgt2 sempurna.

    ReplyDelete
  8. alhamdulillah..nway..dorang memang komel..hehe

    ReplyDelete
  9. alhamdulillah..nway..dorang memang komel..hehe

    ReplyDelete
  10. Jyoti Amge tu cenonit dan kiut sesangat

    ReplyDelete
  11. kecik bangat dong...


    comil lah..

    durian terbalik??

    ReplyDelete
  12. Kekurangan mereka satu kelebihan.. Syukuri apa yang dah dimiliki..

    ReplyDelete
  13. kecik gileeee. padahal gen dorg ni baka yg besor la jugak kan. :)

    ReplyDelete
  14. Alahai cinonitnya..comel la... Apa2 pun bersyukur ngan saiz yg Allah bg kat kita ni kan Ai..

    ReplyDelete
  15. ya bersyukur kita tak sekerdil itu, mereka sempurna tubuh badan cuma terlalu rendah saja. teringat pula cerita pari pari ala2 manusia bila nampak wanita sekecil itu.

    ReplyDelete
  16. subhanallah

    alhamdulillah..

    Allah hu akhbar

    ReplyDelete
  17. wahh cumiljer 2 org kerdil itu...

    eh eh lori doyan2 kalau kena kepala bislah pecah dek duri doyan...astagfirullah al azim

    ReplyDelete

Kamsahamnida! (^_^)