sayang demo !

November 28, 2012

hmmm...sodappnya ~ puding cendol ;p


Assalamualaikum
Lapo??
Hehehe
Meh la jemput makan ;p




Fuhhhhh
Penat nih,berpeluh2 ;p
Baru siap masak puding cendol
Lalalalala,caya x?
Betul..ai x tipu,bkn ai yg buat.haha
Kwn ai yg buat,ai cuma di nasihatkan tuk melihat
Smp hati dia kan,x percaya kebolehan ai lgsg
Apa ingt ai xtau sgt ke?sekali ai campak2 je trs jadi hokayy!
Tau?? kahkahkah

**dia cakap kat ai,”nh ambik resepi ni p blk try sdiri!”
Dan ai plak cakap “nah korang salin resepi nih p try buat plak“! Haha

Bahan-bahan
1/2 paket agar2 [20 gm]
3 gelas air
1 cawan gula
1 cawan susu cair
2 cawan cendul
1 cawan gula merah

Cara Memasak
Rebuskan agar dengan air sehingga mendideh..
Masukkan gula dan biarkan mendideh lagi. Tapiskan.
Bahagikan adunan pada 3 bahagian.
Bahagian 1/3 itu dipanaskan dan masukkan gula merah.
Kacau rata dn biarkan mendideh dan tapis.
Masukkan sedikit dalam acuan dan biarkan agak keras
tetapi jangan keras sangat nanti adunan tidak melekat.
2 bahagian lagi dipanaskan dan masukkan susu cair dan cendul.
Kacau rata dan tuangkan perlahan2 atas adunan gula merah dan sejukkan.
Hidangkan tuk di makan,kalo x mo makan x pyh hidang kan.hehe

**eleh,kwn ai tu pun salin resepi dr En.Google je,juah la sgt..
Mentang lah jadik kan.huh x heran..lalalalalala

Psst ! tp kann dia masak apa pun sedap tu yg heran,even percubaan kali prtama pun ttp sedap.opppss! jgn bgtau dia,nti juah dia menjadik2.kahkahkah


25 comments:

  1. tgk pun menarik...rasa mesti lagi menarik ni...nyum2...meleleh ayaq lioq deqla!

    ReplyDelete
  2. sedappnya puding cendol ni...meleleh air liuq jugakk...sedapp nye mkn yg bru kuar peti ais...huhuhu..perghhh...

    ReplyDelete
  3. japp..! Juah tu apa...?

    Pstt..nampak cantik..sedap..!
    dan teringinlah nak cuba.. :)

    ReplyDelete
  4. sodapnya..mesti cuba nyh ayah kina suka agar2..:)

    ReplyDelete
  5. Aiiiiiiiiiii nak skittttttty..Terlioq dah ni...l.

    ReplyDelete
  6. xpernah pun mkn cendol cm gini lagi.. nampak nya mcm ada umphhh..

    ReplyDelete
  7. cendol? teringat kat cendol. :)
    menggoda ok puding tu. mmg awal2 lg cikna tak caya ai yg buat. huhu.. ada lagi tak? bak sikit..

    ReplyDelete
  8. Dimkn sejuk pasti lg sedap kan.. yummy

    ReplyDelete
  9. Simple resepi, tapi malas pula nak membuatnya.

    Hantar je lah sepotong kat sini sikit.
    ;p

    ReplyDelete
  10. sedapnyer....kalau ai yg masak...lg sedap kot...

    ReplyDelete
  11. bah..nie lagi senang mau buat..hehe.mau try

    ReplyDelete
  12. Rajinnya ank dara nih masak ek..untung suami nanti..hehe

    ReplyDelete
  13. eleh..tak tergoda pun...

    gulp..gulk..gulk..slurfff... hahahaha.

    ReplyDelete
  14. Dah ada resepi tu, haruslaa bw masa gathering nnti

    ReplyDelete
  15. nanti ai buat eh bawak g melaka..hahhaha..nak makan je..nak buat malas..boleh gitu....

    ReplyDelete
  16. e'ehhhhhh ade resepi la. hee. tinggal nak buat je ni. :)

    ReplyDelete
  17. jaa penah jumpa resepi ni, kalo x silap jaa resepi asalnya dari chef haniezila ke hape tah nama dia... jaa ada print tp sampai skang masih belom cuba ..huhu..

    ReplyDelete
  18. namanya puding mmg sedapjer sumer perisa

    ReplyDelete

Kamsahamnida! (^_^)